Евроатлантическата солидарност изчезна: Германия каза „сбогом“ на САЩ!

Свят

Германският външен министър Хайко Маас направи изявление след новината за намерението на САЩ да изтеглят значителна част американски войници и военна техника от територията на Германия.

В интервю за популярното издание „Билд ам Зонтаг“, ръководителят на германското външно министерство  отбеляза, че Германия „ще вземе за сведение“ изтеглянето на част от американските войски от своята територия, съобщава ТАСС.

„Ние ценим сътрудничеството с американските военни, което се развива в продължение на десетилетия. Това е в интерес на нашите страни “, цитира Ройтерс германския външен министър. 

В същото време, германският външен министър призна, че съществуват много трудности в отношенията между Вашингтон и Берлин. „Ние сме близки партньори в трансатлантическия съюз. Но трудностите в нашето сътрудничество стават все повече“, добави Хайко Маас.

Припомняме, че в петък, американското издание на „Уол стрийт джърнъл“, позовавайки се на източник от правителството, съобщи, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е разпоредил десетки хиляди американски войници да бъдат изтеглени от Германия до септември.

По-късно немското издание  „Der Spiegel“, позовавайки се на собствени източници, съобщи, че правителството на Съединените щати не е информирало германските власти за решението си да намали броя на американските войски в Германия. В същото време, според немското издание, до есента на 2020 г. Пентагонът може да изтегли от Федерална република Германия до 15 хиляди американски войници и военна техника.

„Американските войници са в Европа, не за да бранят Германия,  а да защитават трансатлантическата сигурност“, заяви германската посланичка в САЩ Емили Хабер, след като президентът Доналд Тръмп в последните си изказвания обяви за съкращаване на американското военно присъствие в Германия до 25 000 души, предаде агенция „Ройтерс“, цитирана от БТА.

В коментар на ИСТИНАТА ще кажем, че на дипломатичен език, „приемам за сведение“ означава „все ми е едно“ какво ще правите. Тоест, изтеглянето на американските войски от Германия за пръв път не тревожи никак немското правителство. Точно обратното.

Германия, както правителството, така и народът чувстват облекчение, защото най-после идва време да се отхвърлят „протекциите“ на САЩ, които продължиха много дълго – почти 75 години. Най-важното в случая е, че Берлин не се страхува от Москва. По простата причина, че немците знаят – Русия няма намерение да напада никого. Точно обратното. Кремъл е настроен за дългосрочни и взаимноизгодни търговски и политически отношения с всички европейски страни.

Нещо повече. Руската федерация никога не е нападала никого. Големите европейски държави са нападали Русия през годините, макар и безуспешно. Сега наред са САЩ. Те се опитват да „сдържат“ Русия. Едно „сдържане“, което твърде много прилича на опит за нападение. Понеже, както каза една германска журналистка, ако човек се огледа ще види, че САЩ са отдалечени на 13 000 километра от РФ. Но въпреки това, стотици техни военни бази са накацали по западната граница на Русия. А по границите на САЩ няма нито една руска военна база.

Е, това се вижда от всички европейски държави. Както и от целия свят. И всички знаят кой е агресорът.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *