Ще могат ли ГЕРБ да се бетонират като свикат Велико народно събрание?!

България отблизо

Към този момент е трудно да се прогнозира, защото няколко дни след изявлението на премиера Бойко Борисов последваха противоречиви декларации на парламентарно представените партии.

Трудно, но не невъзможно.

ГЕРБ изглежда ще получи подкрепата на коалиционния си партньор „Обединени патриоти“, очаква се със „за“ да гласуват и независимите, но гласовете стават 125. (95 ГЕРБ, 21 ОП и 9 независими)

 

 

Лидерът на ПП „Воля“ Веселин Марешки даде да се разбере, че не подкрепя идеята, но остави отворена вратичка, че можел да размисли, ако предложенията на ГЕРБ за промяна в конституцията били смислени. С евентуалните 12 гласа от „Воля“, общият брой ще стане 137.

Оттук нататък е необходима подкрепата на още 23 депутати, които трябва да дойдат от групите на ДПС или БСП.

Ако няма разцепление в БСП, партията изглежда няма да подкрепи идеята на премиера Бойко Борисов за свикване на Велико народно събрание и промяна на конституцията. Това става ясно от декларация на лидера на партията Корнелия Нинова.

В същото време председателят на ДПС Мустафа Карадайъ отказа коментар и препубликува последната реч на почетния лидер Ахмед Доган, която може да се тълкува многозначително – както като подкрепа за рестарт на системата, така и като отказ да се подкрепи подобна идея. Но съвсем не е изключено Доган да подкрепи свикването на Велико народно събрание, заради постоянните нападки на Христо Иванов и част от протестиращите директно срещу личността на почетния председател на ДПС.

„Борисов не за пръв път предлага промяна на Конституцията. Чрез такива ходове той обикновено цели противопоставяне на една група българи на други. Той не е човекът, който може да рестартира системата, защото е олицетворението на същата система. България има нужда от промяна на модела и тази промяна започва със смяната на неговия символ. Този парламент е изчерпан. Той няма авторитет да направи сериозна реформа. Пътят е оставка на правителството, нови избори, парламент с ново доверие – едва тогава сериозен разговор за промяната на модела.“, обяви Корнелия Нинова.

Публична тайна обаче е, че групата на социалистите в 44-ото Народно събрание не е единна и част от депутатите имат собствено мнение.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадйъ бе лаконичен. Във фейсбук профила си той написа: „No comment“, след което препубликува речта на Ахмед Доган от 19 декември 2019 година.

Ето какво казва тогава Ахмед Доган:

 „Когато след 30-годишна история говорим за дефектиране на демократичните правила, норми и реалности, това най-малкото е тревожен сигнал в обществото. Но няма как да си затворим очите пред очевидни и очевадни политически реалности. Опорочаването на изборния процес се превърна в епидемия, която обхвана всички политически формации и това рефлектира върху нормалното възпроизвеждане на демокрацията и поставя под съмнение нейната легитимност. Обективно погледнато политическата система на обществото се връща в изходното си положение на стартиране на Прехода, когато правехме избори под надзора на външни наблюдатели, включително и от Сената на САЩ.

В този социално-политически контекст по всичко изглежда, че рестартът на демократичния модел, съчетан с моралния императив, е нежният, но неизбежен изход от тази ситуация. Кога и как ще се получи това, зависи от зрелостта на политическия елит и на гражданското общество.

Цикличността предполага, че е време за промяна на парадигмата на властовата система, понякога полюсно, съобразно историческите традиции на властовата система, манталитета на гражданското общество и „ градуса” на международната среда.

Друг важен цикъл, който тепърва предстои да се разгърне, е дисхармонията на цикъла на натрупване с този на разпределение и преразпределение. Това, разбира се, не е от сантимент към „социалната идея”, а от увеличаването на рисковите фактори за предизвикване на рецесия, вследствие на прекалено широко отворената ножица между бедни и богати.

Политическата необходимост от рестартиране на политическия модел на обществото в една или друга степен се осъзнава, но сравнително по-малко се изговаря или се отлага във времето. Защото рисковите фактори за продуциране на „критичната точка“ на хаоса в партийните структури се явява проблемният възпиращ фактор за подобно радикално решение. Тъкмо поради това решаващият фактор за рестарта в случая е зрелостта и готовността на гражданското общество!“

От извънпарламентарните партии „Демократична България“ се обяви твърдо против, Мая Манолова също е против, както и Цветан Цветанов и Слави Трифонов. СДС от своя страна приветстваха предложението.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *