Европа пламна. Италия се включи в земеделските протести, френски производители атакуват Париж

България отблизо
Земеделските протести в Европа придобиват застрашителни размери. Земеделци блокираха главна магистрала в Белгия. Протестът е част от нарастващото движение на недоволството в цяла Европа. Протестиращите призовават за обща селскостопанска политика, която отчита реалността.

Гневът на фермерите кипи, особено във Франция, където земеделските синдикати обещават да обсадят Париж, за да окажат натиск върху законодателството относно заплащането, данъците и регулациите. Те възнамеряват да блокират всички главни пътища към френската столица и да блокират огромния хранителен пазар на едро на юг от града.

Земеделските протести се разрастват в Германия, Полша, Румъния и Холандия.

 

Италианските фермери се включиха в протестите на земеделците в Европа.

Недоволството им е срещу поскъпването на дизела, както и огромната разлика между цената, която плащат за продуктите си и цената, на която те достигат до пазара.

Според тях все по-строгите закони убиват компаниите и ще унищожат местното производство в Италия. Във Франция фермерите заплашиха, че ще блокират Париж от днес.

Преди няколко дена френски фермери блокираха една от главните магистрали, свързващи Париж със северния град Лил, страните от Бенелюкс и Великобритания, което доведе до километрични задръствания, предаде Ройтерс. Това е първото голямо нарушение на пътния трафик, причинено от протестите във френската столица.

Вътрешният министър мобилизира 15 000 полицаи, които да попречат на тракторите да влязат в столицата и други големи градове, предава БНТ.

Общо ЕК е въвела 63 извънредни мерки в подкрепа на европейските земеделци, засегнати от слаба реколта, ниски цени, увеличени производствени разходи или прекъснати вериги за доставки. Докладът бе представен в навечерието на очакваното решение на комисията да предложи при необходимост допълнителна подкрепа за земеделците в граничещите с Украйна страни от ЕС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *