Европейският съюз капитулира пред Русия и руската ваксина „Спутник V“! Одобрява я до две седмици!

Свят

Европейският съюз започна процеса на капитулация пред руската ваксина “Спутник-V”, пишат медии.

Доскоро я наричаха „ненадеждна“, „опасна“ и „политизирана“, а днес европейските служители провеждат процедури, за да я признаят за подходящ за ваксинация за гражданите на държавите-членки на ЕС. Лидерите на някои страни от ЕС са дори по-активни в тази посока. Какво стана?

Руският фонд за преки инвестиции обяви „началото на последователна процедура за преглед на руската ваксина срещу коронавирус “Спутник-V” от Комисията за лекарствата за медицинска употреба към Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ)“.

Бюрократите убиват

Изглежда, че сертифицирането трябва да се извършва в ускорен режим, тъй като в Европейския съюз липсва ваксина. И това може да стане в близките две седмици, за да не обвинят после правителствата Брюксел, че е отговорен за смъртта на много европейски граждани.

Днес в ЕС са сертифицирани три ваксини – „Модерна“, „Пфайзер” и „Астра Зенека“.

Първата, почти изцяло отива за ваксиниране на населението на САЩ, а “Пфайзер” и “Астра Зенека” вече обявиха, че договорените от Европа обеми няма да могат да бъдат доставени навреме. От 2,6 милиарда дози, поръчани от ЕС, са доставени едва 51,5 милиона. В страните от ЕС опашката за ваксинация се точи няколко месеца.

Европейските бюрократи обаче все още не бързат. Самите процедури за сертифициране продължават от януари (когато Москва представи съответните документи на ЕАЛ).

Според председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен служителите на ЕАЛ е трябвало да проверят всичко, да анализират данните за руската ваксина – както направиха за другите ваксини. Като цяло цялата процедура трябва да отнеме от два до четири месеца. Освен това, казва Фрау фон дер Лайен, Европа иска с помощта на своите специалисти да извършва инспекции във фабриките, където се произвежда руската ваксина.

Каква е причината за такова смъртоносно за някои европейци забавяне? Преди всичко бизнесът. Медиите пишат, че заради чуждестранните ваксини под заплаха са плановете на ЕС да въведе „КОВИД-паспорти“.

Ако милиони граждани на ЕС приемат руската или, например, китайската ваксина, тогава те също ще трябва да бъдат включени в паспортите. Това означава, че Западът ще трябва да се прости с плановете си да обогати собствените си компании, като принуди жителите на други страни да се инжектират със западни ваксини.

Ами те самите?

Друга причина е политиката. Урсула фон дер Лайен не е готова да признае, че руските учени са успели да пуснат ефективна ваксина, освен това по-бързо от западните компании. „Все още ни интересува защо Русия официално предлага милиони и милиони дози ваксина, но не постига голям напредък във ваксинирането на собственото си население“, казва фон дер Лайен.

Ако Фрау се интересуваше, отдавна да беше развила навика да търси професионален съвет. Експертите щяха да ѝ обяснят, че процесът на ваксинация в Русия протича бавно поради редица причини, една от които е нежеланието на населението.

Причините за нежеланието могат да бъдат много. И общото недоверие към руснаците към ваксините като такива, и липсата на реален страх от „короната“ – за разлика от САЩ и ЕС, ние нямаме нито такъв брой смъртни случаи, нито толкова строга карантина. Едва 56% от руснаците по принцип се страхуват от заразяване с коронавирус.

И накрая, това е обратната страна на правото на избор, принципът „най-доброто е враг на доброто“. Някои руснаци не са ваксинирани с много добрата ваксина „Спутник-V“ само защото след месец-два ще бъде налична друга, разработена от Института „Чумаков“ (относително казано, класически тип ваксина). Очакват я информирани граждани, лекари и дори служители на чуждестранни дипломатически мисии.

Европа няма такъв лукс за избор. Европейците могат или да изчакат, докато най-накрая получат евтината и съмнителна „Астра Зенека“ (считана за най-лошата от трите официални европейски ваксини) или „Пфайзер“ (с много странични ефекти, които дори западните медии не могат да скрият), или да се надяват, че техните правителства ще решат да купят ваксината от Русия.

Дезертьори

Всъщност правителствата на страните от ЕС правят точно това. Виждайки пасивността и хитруването на европейските бюрократи, те започват директно да купуват ваксини от Русия (използвайки специални вратички в европейското законодателство).

Унгария беше първата, която наруши европейската дисциплина, като се съгласи да достави ваксината. Словакия започна регистрацията (освен това местният премиер Игор Матович се пошегува, че за „Спутник-V“ той дори е готов да даде Закарпатска Украйна на Москва).

Австрийският канцлер Себастиан Курц призовава Москва да обсъди „възможността за снабдяване на Австрия с руската ваксина „Спутник-V“, както и за съвместното ѝ производство“. Чешкият премиер Анджей Бабиш заяви, че страната му е готова да използва руската ваксина и без одобрението на ЕАЛ – аналогичната чешка агенция ще се занимава със сертифициране.

Списъкът на евродезертьорите се допълва от Хърватия, която поиска документация за „Спутник“ от Русия. „Не гледайте на това като на знак за някакво отклонение от европейските процедури – тук това е по-скоро многостранен подход, който няма да противоречи нито на европейските, нито на хърватските правила. Просто трябва да се върнем към живота, който всички сме живели “, обяснява хърватският министър на здравеопазването Вили Берош.

Очевидно списъкът скоро ще бъде попълнен с други държави от ЕС, а не с една или две.

Отново ще се спасява

Западните пропагандисти бият тревога – според тяхното разбиране „дипломацията с ваксините“ помага на Москва да разделя и управлява в Европа.

Според американския телевизионен канал CNBC, „в момент, когато Европейският съюз се бори да ускори доставката на коронавирусната ваксина до всички 27 страни членки на блока, руската коронавирусна ваксина завладява своите приятели в Източна Европа, създавайки още един потенциал разрив в региона. “

Но това не е просто разделение – „Спутник-V“ се превърна, може би, в един от най-ефективните инструменти на руската „мека сила“, прилагани някога. Оказва се, че на фона на политическата импотентност на ЕС, неспособността на американските и европейските компании да спасят европейските граждани от коронавируса, Русия ги спасява.

Оказва се, че Русия (тази, която според западните медии иска да превземе Европа и трови британците с „Новичок“) се грижи много повече за европейците, отколкото собствените им управляващи.

Разбира се, на теория, западните пропагандисти трябва да измислят някаква стратегия за борба с тази руска мека сила. Те обаче могат да си спомнят историята и да се отпуснат. През XIX и XX век Русия спасява Европа най-малко четири пъти (от Наполеон, хищническите амбиции на Бисмарк по време на „военната тревога“ от 1875 г., а след това с участието си в Първата и с победата във Втората световна война).

Не много европейци си спомнят за това сега. Надяваме се, че „Спутник-V ще успее да освежи паметта на европейците. И лидерите на редица държави от ЕС започнаха да разбират това много по-рано от бюрократите в Брюксел, пише РИА Новости.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *