Екатерина Захариева: Радвам се, че Хърватия влезе в Шенген. Ние трябва да сме благодарни, че ни падна мониторинга

България отблизо

Външният ни министър Екатерина Захариева коментира решението на ЕК да приеме най-младия член на ЕС Хърватия в Шенген в ефира на bTV.

Министър Захариева уточни: „ЕК е взел решение за приемане на Хърватия в Шенген при изпълнение на определени технически критерии. Същото решение бе взето и за България през 2011 година. Стъпките са такива, че финалните решения предстоят. От ЕК заявиха, че Шенген ще бъде по-силен с България, Румъния и Хърватия в него. Така че стъпката за изпълнението на техническите критерии е важна, но аз се радвам за Хърватия. Съгласна съм с ЕК, че Шенген ще е по-силен с тези три държави.

” За първи път от 12 г. България е извадена от механизма за сътрудничеството и проверка. Европейската комисия ясно и категорично заявява постигнатият от България прогрес. Трябва да има еднакви критерии за всички държави-членки. Трябва да има един всеобхватен механизъм за всички. ЕК прекрати този странен механизъм, който беше само за две държави. Въпреки това реформите в страната няма да спрат, заяви още Захариева.

Тя не обясни колко още реформи трябва да направим и кога реално ще стигнем Хърватия.

Вероятно защото самата тя не знае.

Според политолози, влизаме в чакалнята най-рано догодина през лятото. А колко ще чакаме е въпрос на политика и реформи.

Някои дават срок 2023 година, а песимистите посочват 2030-та.

Захариева не се ангажира със срокове.

И по този начин постигна поне едно – не излъга.

Tagged

1 thought on “Екатерина Захариева: Радвам се, че Хърватия влезе в Шенген. Ние трябва да сме благодарни, че ни падна мониторинга

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *