Мощна система за залпов огън громи противника в Украйна с „умни“ боеприпаси

Свят

Русия създаде нова 300-мм РСЗО „Сарма“ с повишена мобилност, способна да стреля с управляеми боеприпаси, които са изключително точни и ефективни при поразяване на целите съобщиха чуждестранни агенции.

 

„Предприятията на руския военно-промишлен комплекс разработиха перспективна 300-милиметрова РСЗО „Сарма“, която е продължение на проекта РСЗО „Кама“, създаден на шасито на „Камаз“.

Новата РСЗО има повишена мобилност и сигурност и може, наред с други неща, да използва управляеми боеприпаси с прецизно насочване“, каза източникът.

Източникът добави, че комплексът е оборудван с „модерна автоматизирана система за управление и насочване на огъня“.

Към днешна дата руските войски използват управляеми ракети в РСЗО Торнадо-С, който също има калибър 300 милиметра.

Такива боеприпаси са оборудвани с инерционна навигационна система за насочване със сателитна корекция и позволяват да се удрят различни цели с висока точност.

Както съобщиха по-рано в Министерството на отбраната, Торнадо-С използва управляеми ракети в зоната на СВО срещу украински войски и военни обекти. Основното предимство, обаче, на новата РСЗО „Сарма“ е повишената в пъти мобилност и много по-високата управляемост на ракетите.

Боеприпасите на РСЗО „Сарма“ са в състояние да проследяват и поразяват целите с невероятна прецизност. А в условията на фронтова битка това означава, че РСЗО „Сарма“ може да нанася всеки от ударите си от различна посока. И противникът няма как да знае от къде ще му дойде следващия удар. Това в пъти увеличава ефективността на поразяването на ракетната система за залпов огън „Сарма“.

Ракетната система за залпов огън „Сарма“ беше представена през 2023 г. на авиошоуто МАКС. Това е модификация на системата „Торнадо-С“, с дванадесет вместо 6 направляващи силоза за изстрелване на ракети. Системата е монтирана на базата на Камаз и има много по-голяма мобилност при движение по магистрали и всякакви други пътища.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *