Експерти: Мистериозен удар по Украйна направи западните системи безпомощни

Свят

Няколко пъти на 14 януари в Украйна прозвуча въздушна тревога. Украинските социални мрежи още от сутринта бяха пълни със съобщения за удари на ракети и взривове в района на Киев и Николаев. Властите дълго мълчаха и не дадоха еднозначни коментари за случилото се.

 

По-късно губернаторът на Киевска област Алексий Кулеба заяви, че ударът е засегнал критично инфраструктурно съоръжение. След това от канцеларията на президента на Украйна съобщиха, че обект на атаките срещу Киев са били и инфраструктурни обекти. Странното в тези мистериозни атаки, твърдят китайските експерти, е, че системите за ранно предупреждение просто не са сработили.

„Една от странностите е, че системите за ПВО на много страни от НАТО в Украйна не реагираха. Преди гореспоменатата атака дори в Киев нямаше предупреждение за ПВО. Причината може да е това, че руската армия е използвала хиперзвукови ракети, така че системите за противовъздушна отбрана на Украйна изобщо не са реагирали“, предполагат анализаторите на Sohu.

Понастоящем Украйна използва различни западни системи за противовъздушна отбрана от САЩ, Великобритания, Германия и други членове на Алианса. Според китайските експерти, ако Русия наистина е използвала хиперзвукови ракети, то западните страни имат сериозен проблем – съвременните им системи са безпомощни пред тези оръжия.

„Ако тази информация е вярна, то изводът е повече от очевиден: в лицето на руските хиперзвукови ракети тези системи се оказаха глухи и слепи“, се казва в публикацията.

Друга странност е, че украинските власти за целия ден не могли да дадат точна оценка колко точно обекта са били ударени. Едва вечерта министърът на енергетиката на страната Херман Галущенко заяви, че са повредени инфраструктурни съоръжения в пет региона на Украйна.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *