Експерти оцениха хода на военните действия в Украйна! И ето какво откриха!

Свят

Военният консултант и бивш ръководител на френската военна мисия в ООН, генерал Доминик Тринкван заяви, че Русия побеждава Украйна в битката за Донбас. Това френският военен каза в ефира на радиостанцията France Info.

 

По думите на Тринкван руската армия има превес и побеждава в краткосрочна перспектива Украйна в Донбас. Той отбелязва, че, в частност, за това говори падането на Мариупол под руски контрол.

„Русия побеждава в битката за Донбас… Току що падна Мариупол. Териториите на Крим и Донбас сега са свързани. Азовско море стана руско. И придвижването напред на руските войски в Донбас ще продължи, бавно, но ще продължи“, заяви френският военен експерт.

Доминик Тринкван добави, че въоръжените сили на Русия вече укрепват отбраната по цялата южна полоса около Азовско море. Според него кризата в Украйна няма да приключи в скоро време, но в краткосрочна перспектива руските военни ще напреднат в дадения регион.

На свой ред депутатът от Държавната дума и известен интелектуалец Анатолий Васерман заяви, че след унищожаването на барикадиралите се в малка територия на Донбас украински военни, специалната операция ще започне да напредва доста по-бързо. По неговите думи, в момента е станало очевидно, че Украйна в навечерието на поредното нападение срещу Донбас е била струпала в този регион огромна групировка войски, затова за отбрана на останалата си територия тя разполага с доста малко ресурс.

Подобно мнение изрази и военният анализатор и бивш офицер от разузнаването на морската пехота на САЩ Скот Ритър. Той каза, че в специалната операция в Украйна е настъпила повратна точка. Според него повратен момент е станало поставянето изцяло под руски контрол на металургичния комбинат „Азовстал“ в Мариупол. Ритър определи предаването в плен на украинските бойци като ефектна победа на руското оръжие. Това събитие, според него, ще окаже най-голямо внимание върху общественото мнение.

Преди това директорът на Института за социални-икономически изследвания към Финансовия институт на правителството на Русия Алексей Зубец изрази мнение относно сроковете на приключване на специалната операция в Украйна. Той отбеляза, че украинските власти не разполагат с ресурси за дългосрочни военни действия в Донбас, затова Русия може да приключи специалната операция до Нова година. Зубец предполага, че Зеленски може да иска да продължи да воюва с Русия, но без електричество и други енергийни ресурси това няма да е възможно.

Политологът Андрей Кортунов смята, че военното противопоставяне между Украйна и Русия не е стандартен етнически конфликт, а също така не е и борба за територия.

Превод и редакция: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *