Експертът Янко Янев от Виена: Грешка е да дадем реакторите от „Белене“, Украйна може да ги използва само на части

България отблизо
Украйна може да използва евентуално продадените реактори от АЕЦ „Белене“ единствено за части или да направи голяма инвестиция. Това каза по БНТ Янко Янев, директор на Института за управление на ядрените знания във Виена.

„Изграденият до този момент блок в Украйна е за друг реактор. Той е конструиран различно. За да се построи този реактор в Украйна, трябва да се разруши всичко построено там до тогава и да се построи наново площадка като тази на Белене“, каза още експертът.

Продажбата на оборудването за АЕЦ „Белене“ на Украйна би било грешка и ще разбие българската ядрена енергетика. По думите му, животът на АЕЦ „Козлодуй“ изтича ако не бъде удължен след 2027 и 2029 година. Тогава е възможно да ни трябват части за реакторите.

„Хайде, да решим първо един единствен въпрос, човек продава нещо, което не му е нужно, къде е докладът който показва, че оборудването не е нужно на България. Какви са опциите, какво ще спечели България- нищо няма да спечели от тази история. Необходима ли е тази продажба, това е разрушаване на българската ядрено енергетична програма, това е пълно разглобяване на бъдещето на българската ядрена енергетика“, обясни Янев.

По думите му АЕЦ „Белене“ е единственият напреднал проект в Европа, който е готов за строителство. Янев обясни също така, че Украйна трудно може да използва нашите реактори без да направи сериозни инвестиции.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *