Проф. Мария Пиргова: Знам кога точно правителството ще бъде бутнато и как България ще загине

България отблизо

„Успехът на Васил Терзиев и появата на Ваня Григорова ознаменуват края на Прехода“ – това категорично мнение изрази политологът проф. Мария Пиргова. По думите й промяната, новото като тенденция, наистина продължава, но в лицето на Ваня Григорова.

 

Проф. Мария Пиргова

„Много е важно „Продължаваме промяната“ (ПП) да се еманципира от „демократична България“ (ДБ), която им е като воденичен камък. ГЕРБ ще продължат да са фактор в българската политика, но не доминиращ“, допълни тя.

Ето какво каза проф. Мария Пиргова в интервю за „Марица„:

– Дойде ли времето на качествените управленци? 

– Идва времето на добрите кметове, иначе България ще загине. Ако се оставим на партии, които се интересуват само от разпределяне на държавния бюджет, от обществените поръчки, загиваме. Добре че виждаме все повече полезни местни инициативи, осъществени от истински местни сдружения.

 

 

Но има разочарование от старите, повтарящи се кандидати в местната власт -това се наблюдава в цялата страна. Хората искат нещо ново. На българите влияе и фактът, че  условията в глобален план се променят, светът влиза в етап на хаос, в който решенията трябва да са различни, всеки да  разчита на собствена активност. Смятам, че в голяма степен и на това се дължи  по-добрият от очаквания резултат на ПП, особено в големите градове.

 

В момента наблюдаваме началото на голямото отстъпление на ГЕРБ. Да, те са задържали много от кметските си места, но страха от тях вече го няма.

Да, сглобката ще се проявява и на местно ниво, но по-скоро вотът в местните парламенти ще е ситуативен, без да се съобразява с правителството. То е слабо, неубедително в действията си, на него се гледа като на нещо временно.

И по места ще играят съвсем други, регионални интереси. Все по-малко местната власт ще се съобразява с централната, колкото и да зависи финансово от нея.

Друга тенденция е намаляването на авторитета и значението на централната власт за сметка на местната. В един момент и децентрализацията на местната власт ще бъде факт с гласувани законови промени.

Няма да може много дълго да се задържи това положение на диктат – кметовете да зависят изцяло от централната власт, малките кметове да зависят от кметовете на общините. Тази централизация полека-лека ще трябва да се разпада – със законови промени под натиска на гражданите и най-вече на местния бизнес.

– Сензация ли е резултатът на изборите в София? 

– Резултатът в София ме изненада много приятно. Естествено, фаворитът Васил Терзиев ще седне в стола на Фандъкова, но очаквах да стане чудо и Ваня Григорова да отиде на балотаж. Не очаквах обаче София да даде 22 процента ляв вот, вот за човек с морал, защото кампанията срещу Григорова беше много силна.

Тя не беше подкрепена от централната власт на БСП, за нея се бореше само местната организация. Резултатът й е много силен на фона на неблагоприятните фактори – както вътрешни, така и външни.

Всъщност успехът на Ваня Григорова е плод именно на разчупването на страха от еднополюсния свят, падането на диктата на неолибералите вътре в страната.

За този резултат помогна и кандидатът на ГЕРБ г-н Хекимян, но това би се случило когото и да бе издигнала партията на Бойко Борисов. Хекимян се представи слабо, но ко​гото и друг да бяха издигнали, щеше да е жертва на запазването на сглобката, на правителството, което им е по-ценно в момента.

– Има ли шанс Ваня Григорова за нова политическа кариера отвъд синдикалната? Би ли била заплаха за лидера на БСП Корнелия Нинова?

– Парадоксът е в това, че Григорова не започва никаква нова кариера – просто ще е силен лидер в Столичния общински съвет. Тя е новият ляв лидер, когото хората чакат от дълго време.

И това е парадокс ​- че дясна София излъчи нов ляв лидер. Григорова не е сериозна заплаха точно за г-жа Нинова, а е фактор в лявото, какъвто отдавна не е Нинова.

Григорова ще оглави лявото – тя или някой до нея, новата лява вълна, която се ражда до нея. Слава богу, тая лява вълна се ражда със синдикална окраска ​- това е истинското ляво, за което се чудехме откъде ще се появи.

– На какво се дължи по-доброто от очакваното представяне на ПП-ДБ в национален план?

– Помогна им и скандалът с кодовете, довел до отмяната на машинния вот в последния момент. Но по-доброто представяне на ПП-ДБ се дължи главно на факта, че младите хора вече се обръщат все повече към България като страна за живеене и работа, а не към чужбина. Това прави младите много по-решителен политически фактор, отколкото досега. Поколенията се смениха и се появи ПП. Харесвам бъдещия софийски кмет в лицето на Васил Терзиев.

Щабът му се представи зле на изборите, като го подтикна към антикомунизъм, но той е прагматичен, няма нищо общо с лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев като поведение, нагласа. Вотът за Васил Терзиев е даден най-вече от млади хора, които искат да живеят и работят тук. Това не е вот точно за ПП, а вот за новите лица, които правят нещо добро за България.

Факт е, че Терзиев оглави компанията „Телерик“, която образова много млади хора. Това е много по-сериозен фактор, отколкото ПП и парламентарната им група, която излага младото поколение в много отношения. Така че мажоритарният вот в София не е точно за ПП. Промяната, новото като тенденция, наистина продължава, но в лицето на Ваня Григорова. ПП изобщо не бива да се тупат в гърдите заради победата на Терзиев.

Победата на Васил Терзиев и появата на Ваня Григорова ознаменуват края на Прехода, края на дясното ляво, на приватизаторското ляво.

Много е важно ПП да се еманципира от ДБ, която им е като воденичен камък. Не вярвам да успеят, нямат сила за това. Но пък има шанс самият Терзиев да се еманципира от ПП, което ще е много интересен процес. Те го вкарват в схеми, които не са негови. И много скоро ще разберем, че Терзиев не е техен човек, както си мислят.

– След 18 г. ГЕРБ губят кметското място в столицата. Колко сериозно ще им се отрази тази загуба? 

– ГЕРБ ще продължат да са фактор в българската политика. Няма да са доминиращ фактор, ще започнат да губят влияние постепенно.

Основната им грижа е да не се разпаднат след Борисов. Но това няма да е скоро – вероятно партията ще съществува поне десетилетие след Борисов, а и самият той има още години като партиен лидер.

 

– Как ще се отразят резултатите от местните избори на сглобката?

– Никак няма да се отразят. Сглобката е предвидена да краде, докато може. Поне до смяната на премиерите през март.

Резултат​ът от местния вот е неблагоприятен за ГЕРБ ​- запазват много кметски места, но Борисов се е надявал на много повече. Възможно е да бутнат правителството и да предизвикат парламентарни избори – евентуално след март догодина.

Но ще бързат, защото през 2024 г. ще има и избори за Европейски парламент, където ГЕРБ може да загуби още повече. Така че са възможни парламентарни избори много по-рано от очакваното.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *