Експерт вирусолог: В началото на май ще има обрат в коронавируса!

България отблизо

Лечението на коронавирусната инфекция трябва да е комплексно. Ние натрупахме значителен опит, откакто бе регистриран първият заразен пациент в България.

Започнахме с хлорохинфосфат, който обаче има значително повече странични ефекти. След това включихме хидроксихлорохина. Наблюденията ни също са противоречиви.

В ранните стадии на заболяването, когато имаме индикации, че ще протече тежко, използването на хидроксихлорохинът е много удачно. В напредналите стадии или, когато болният постъпи късно за лечение, почти няма ефект“, обясни в студиото на „Здравей, България“ началникът на катедра „Инфекциозни болести“ във ВМА доц. д-р Георги Попов.

„Не бих казал, че се намираме в пика на заболеваемостта от коронавирус. Той няма да изглежда като един връх, а ще бъде платообразен“, допълни той.

По думите му, към края на април, началото на май се очаква да настъпи обрат в развитието на инфекцията. 

„Броят на болните вероятно ще спадне с повишаването на температурите“, обясни доц. Попов.

„Ако се стигне до пик на заболяването, основното опасение ще бъде докога ще се проточи приключването на инфекцията. Спадът на заболеваемостта не е една обратна синусоида на качването. Ще слизаме доста плавно до свършване на тази инфекция, съобщава в своя статия информационния портал vesti.bg.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *