Експерт: Не искам да си представям какво ще стане, ако пуснем западно ядрено гориво в руските реактори на АЕЦ „Козлодуй“

България отблизо

„Санкции срещу Русия за ядрената енергетика ще създадат проблем в работата на АЕЦ „Козлодуй“. Тепърва започва лицензията на 5-и и 6-и блок, а за това се изисква одобрението на конструктора, тоест на руската страна.

 

Има и някои елементи, които не се произвеждат другаде“, това каза бившият директор на ядрената ни централа Валентин Николов в отговор на въпрос за евентуално българско вето над решение руското ядрено гориво да не влиза на територията на Европейския съюз (ЕС).

„АЕЦ „Козлодуй“ вече е подписала договор с ядрената „Шкода“, която може да замени голяма част от нещата като производство“, отбеляза той и допълни: „Така че не е лошо България да получи изключение за известен период от време. Защото не искам да си представям какво ще стане, ако западно ядрено гориво бъде вкарано в руски реактор.

Ние вървим по правилен път – диверсифицирахме горивото за 5-и и 6-и блок, подписахме договори, но това трябва да стане в годините. Голяма част от системите са на „Уестингхаус“, на „Франатом“, на „Автоматика“ – доста са навлезли западни технологии. Но все пак заради сигурността ние трябва да имаме изключение.“

Според него до 2032 година при усилена работа можем да изградим на площадката на 7-и блок реактор по технологията АР-1000 на компанията „Уестингхаус“.

„АР-1000 не е някакъв виртуален проект – 4 блока работят в Китай, 2 са заредени в САЩ, третият ще бъде зареден през май, през април ще бъдат пуснати два. Тоест той вече работи и показва предимтвата си“, обясни Николов пред БНТ.

За него е изненада включването в актуализирания списък „Магнитски“ на Владислав Горанов – бивш финансов министър, и Александър Николов – член на съвета на директорите на АЕЦ „Козлодуй“.

„Трудно мога да коментирам това. В крайна сметка светът е вече черно-бял, геополитика показа, че хората трябва да се определят къде са и най-вероятно това е повлияло при взимането на решение за тези лица“, предположи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *