Ядрен експерт тревожно: Опитът на Петков да смени руското ядрено гориво с американско е безпрецедентно опасен за България!

България отблизо

„От години наблюдавам атаките към АЕЦ „Козлодуй“ от различни кръгове. Посещението на бившия премиер Кирил Петков в централата и начина, по който се опита да разпореди сключване на договор с „Уестингхаус“, мога да определя като безпрецедентен акт на управленски нихилизъм, който е изключително опасен за физическото оцеляване на България“.

 

Това каза пред БНР Лъчезар Костов, председател на Агенцията за ядрено регулиране в продължение на 15 години, днес зам.-директор на Обединения институт за ядрени изследвания в руския град Дубна.

Той поясни, че ядреното гориво е особен вид чувствителен компонент от ядрено-горивния цикъл и от производството на електроенергия. Руското ядрено гориво не може да се замени с американско, понеже реакторите в АЕЦ „Козлодуй“ са руски и съвсем различни от американските. Те няма да понесат друго гориво и в най-добрия случай ще аварират опасно, а в най-лошия случай могат да избухнат. Затова, когато се говори за диверсификация, не трябва да се има предвид примитивна стока като бензин или природен газ и посочи, че ядреното гориво не се брои за вносна суровина, а за местна.

„Нашата централа е гарантирана с ядрено гориво за три години напред. Диверсификация не означава да заменим един доставчик с друг и не означава разбиване на монопола,“ категоричен бе той.

В предаването „12+3“ по програма „Хоризонт“ Костов подчерта, че ако през последните години политиците не са били толкова късогледи, двата блока на площадката „Белене“ отдавна щяха да доставят електроенергия и за нашия, и за пазарите в съседните страни. И токът въобще нямаше да поскъпва на българския пазар.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *