Експерт обясни какво означава доставката на американски „Пейтриът“ в Украйна!

Свят

Прехвърлянето на системите Patriot в Киев би било равносилно на война между НАТО и Русия, заявил е бившият заместник-генерален секретар на НАТО по операциите Адам Коберацки пред полското издание Super Express.

 

„Прехвърлянето на елементи от системата за противоракетна отбрана на НАТО в Украйна не бива да се допуска, тъй като това би довело алианса до фактическа война с Русия“, казва той.

Коберацки нарича сегашните разговори около доставките на оръжие за Украйна политически цирк, който няма нищо общо с въпроса за сигурността.

По-специално, той е разкритикувал предложението на полския лидер Анджей Дуда за прехвърляне на системите Patriot във Варшава, ако се окаже невъзможно те да бъдат предоставени на въоръжените сили на Украйна. Коберацки изразява надежда, че Варшава няма да има нужда от такава военна помощ.

По-рано германският министър на отбраната Кристине Ламбрехт заяви, че с полския си колега са се договорили да патрулират въздушното пространство с германски изтребители Eurofighter и да разположат в страната системи за противовъздушна отбрана Patriot.

След това премиерът Матеуш Моравецки, председателят на управляващата партия „Право и справедливост“ Ярослав Качински и вицепремиерът и министър на националната отбрана Мариуш Блашчак излязоха с идеята германските Patriot да бъдат разположени в Украйна, а не в Полша.

Tagged

1 thought on “Експерт обясни какво означава доставката на американски „Пейтриът“ в Украйна!

  1. “ Волът кога рие му пада на гърба“! Дали поляци и германци знаят тази наша мъдрост?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *