Експерт: Президентът може да остави същия служебен кабинет до следващите избори!

България отблизо

„Конституцията е достатъчно ясна, въпреки че не е поставила срокове. Както не е поставила срокове при връчване на мандат от страна на президента, така не е поставила и срокове, в които следва той да разпусне Народното събрание след третия неуспешен опит за образуване на правителство“.

Това заяви преподавателят по Конституционно право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ д-р Орлин Колев в ефира на „България сутрин“.
Вчера депутатите в пленарната зала със завидно мнозинство решиха, че 14 ноември ще е датата на изборите за президент.

Липсата на срокове не означава, че може безкрайно да се продължи разпускането на Народното събрание, в този смисъл се намесва Конституцията на „разумния срок“, обясни Колев.

„Ще дам пример с мандата на БСП – няма по Конституция срок, в който следва да бъде върнат мандатът. Но г-жа Нинова обяви, че ще го върне на 7 септември. В момента, в който стане ясна възможността за образуване на правителство, мандатоносителят следва да депозира това свое желание или пък да депозира отказа си от образуване на правителство, когато това е невъзможно.

Няма срок и за президента, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание“, обясни д-р Орлин Колев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът по Конституционно право добави, че държавата няма как да остане без управление.

„В този случай президентът може да остави същия служебен кабинет, но трябва да има нов указ, с който да обективира волята си – дали ще гласува доверие на същите министри, или ще направи изменения“, категоричен е Колев.

Преподавателят изтъкна, че отговорността за продължителността на срока, в който следва да бъде разпуснато Народното събрание, се пада на президента. И добави, че бавенето не може да продължи дълго предвид ситуацията, в която се намираме.

А относно това в какъв срок след разпускането на НС президентът трябва да обяви датата за парламентарните избори, Колев уточни, че има двумесечен срок, даден за предизборна кампания, от момента на предсрочното прекратяване на мандата на съществуващото Народно събрание.

„Даден е двумесечен срок, преди който следва президентът да определи датата за следващите избори. Тя се определя с указа, с който се разпуска НС“, каза още събеседникът.

Юристът каза още, че няма значение дали изборите за парламент и президент ще бъдат в един или няколко дни – и при двата случая ще бъдат еднакво легитимни.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *