Елена Йончева излъга за Истанбулската конвенция и яростно нападна Корнелия Нинова!

България отблизо

„Гласуваната резолюция от Европейския парламент е огромен успех за България, за българския народ, за тези, които имаха смелостта и куража да застанат срещу авторитарната система“.

Тази резолюция дава ясен сигнал, че България излиза от европейския път, че българското правителство, че Борисов последните 10 години вади България от Европа. Че това правителство на Борисов вече не е легитимно за ЕС. Това е жълт картон за това правителство. Следващият картон трябва да бъде червен за това правителство. ЕП е доминирана от ЕНП, която не подкрепи тази резолюция с малки изключения. Време е ЕНП да застане зад европейските принципи за върховенството на закона.

Така започна изказването си в предаването „Тази сутрин“ по btv евродепутатката Елена Йончева.

И продължи:

Това е краят на Борисов. Зависи от темповете, с които България ще може да се мобилизира, да мобилизира всички смели, достойни хора, които не се страхуват да говорят за това, което става в България. Ще има последици, защото в момента се обвързва механизма за върховенството на закона, който се наблюдава във всичките 27 държави с отпускането на финансиране. Смятам, че не трябва да се спира финансирането на България, защото българският народ не е виновен за своето управление.

На въпрос за присъствието на темата за Истанбулската конвенция (ИК) в резолюцията, Йончева замота отговора: „Това е резолюция за това, че България погазва основните принципи на законността. Има споменаване на ИК, но в т.17 много ясно е казано, че ЕП приема решението на КС и че трябва да бъдат ратифицирани тези елементи, които не противоречат на Конституцията. Така че някои от ГЕРБ, националистите и някои колеги от БСП попадат в този капан да се измести същността на тази конвенция. Да се говори за една ИК, за която е затворена врата за България, не съществува.

Само че Елена Йончева е некоректна в изявлението си!

Първо, Не е вярно, че Резолюцията приема решението на КС за ИК, Резолюциията изразява съжаление, че това решение възпрепятства България да ратифицира Конвенцията, което е намеса в прилогането на върховенството на закона в България.

И второ, не е вярно, че Резолюцията  препоръчва да бъдат ратифицирани тези елементи, които не противоречат на Конституцията, както казва тя. Т. 17 но Резолюцията императивно призовава българските органи … да се даде възможност за ратифициране на Конвенцията от Истанбул, и да въведат колкото е възможно повече елементи от Конвенцията.)

„Тази резолюция първо е гласувана в комисията, която се занимава с човешки права и равенството. Но тази резолюция не е за ИК, за което се опитват за говорят от ГЕРБ и колеги от БСП. Това е начин да се измести фокусът. Измества се смисъла на тази резолюция“, продължава да твръди Йончева.

Кои са тези „някои колеги“ от БСП? „Тези „някои колеги“ от БСП са Нинова. По този начин тя измества същността на тази резолюция. Защото ЕП каза – ние ви чуваме, всички, които сте излезли на улицата, които искате промяна. Може да се досещаме защо се правят тези опити да се отклони вниманието от резолюцията.“

За оттегленото доверие към нея от хасковската организация Йончева заяви: „Много съм изненадана, защото отнемат доверието заради това, че критикуваш ръководството. Нямам повече коментар. Времето ще покаже, че съм права.“

„Не мога да коментирам дали Нинова стои зад това решение, но г-жа Нинова е много силна в своите думи, когато трябва да се бие по Борисов, но когато става дума за конкретни стъпки, за конкретни решения, там я няма. И това е много жалко, защото левицата трябваше да е първа на тези протести. Това е грешка, която ще се види след време.“

 

Епицентър.бг припомня, че в резолюцията остана текстът, в който се призовава за ратифициране на Истанбулската конвенция
Ето дословно текстът на точка 17 от Резолюцията:

17. отбелязва решението на Конституционния съд от 27 юли 2018 г. относно несъответствието на Истанбулската конвенция с Конституцията на България; изразява съжаление, че това решение възпрепятства България да ратифицира Конвенцията; изразява дълбока загриженост, че продължава публично да се говори по отрицателен и изопачаващ начин за Конвенцията под влияние на широкоразпространената кампания за дезинформация и оклеветяване, която последва негативното отразяване на темата от различни медии, за които се твърди, че имат връзки с правителствени и опозиционни партии; това е още по- обезпокоително поради участието на политици и политически партии, представени в българския парламент; изразява загриженост, че продължаващото отрицателно отношение към Конвенцията допълнително допринася за стигматизирането на уязвимите групи, изложени на риск от основано на пола насилие, чието положение е особено утежнено от COVID-19 и ограничителните мерки в цяла Европа, включително в България, и допълнително одързостява извършителите на престъпления, основани на пола, и им дава усещане за безнаказаност; изразява съжаление, че неотдавнашните промени в Наказателния кодекс, които въведоха по-строги наказания за насилието, основано на пола, се оказаха недостатъчни, за да се справят със сложността на проблема и преди всичко да го предотвратяват; поради това призовава българските органи да засилят превенцията и борбата срещу домашното насилие, да направят необходимото, за да се даде възможност за ратифициране на Конвенцията от Истанбул, и да въведат колкото е възможно повече елементи от Конвенцията, които съответстват на конституционния ред в България, като същевременно търсят по-широко решение за останалите елементи, както и да увеличат броя на защитените домове и другите социални услуги, необходими за подкрепа на жертвите на домашно насилие; 

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *