Елеонора Митрофанова: Руският и българският народ трябва да живеят братски

България отблизо

Посланикът на Русия беше на поклонение пред Докторския паметник в София по повод 145-годишнината от Освобождението на България

 

„И в Русия политиците не обичат да говорят за насъщните проблеми на хората“. Това каза пред журналисти Елеонора Митрофанова, посланик на Русия в България, на поклонение пред Докторския паметник по повод 145-годишнината от Освобождението на България, предаде Агенция Фокус.

„Това е единственият случай в историята, когато руският народ принуждава царят да тръгне на война, защото царят не е бил готов. Дори Фьодор Михайлович Достоевски пише:  „Цялата руска земя се надигна, за да помогне на своята посестрима България.“

След събитията в Батак и Априлското въстание, в цяла Русия са били създадени революционни комитети, които са набирали доброволци.

Те са били и военни, и медици, а след това под натиска на обществото, царят обявява война на Турция.

И всички тези хора пристигат заедно с войската, заедно с доброволците и заедно с българите, чиито отряди също са сформирани в Русия, всички пристигат с руската армия“, каза тя.

Относно Паметника на Съветската армия, Митрофанова каза: „На първо място това е български въпрос. Но моят коментар е, тъй като ме питате, на първо място трябва да бъде оставена историята на мира. Тя е такава, каквато е. И никой не може да я промени.

Това с единичните изблици на русофобия може да продължи, подклаждано от някой. Но народът има други настроения. Защо да се унищожават паметници? Това са етапи от вашата и нашата история. Тук става въпрос за самоуважение.“

„Нашите два народа трябва да живеят братски. Всичко ни е едно и също“, заяви Митрофанова. 

„Сега е такъв период, целият свят се намира в много възбудено състояние, има конфликти в целия свят, земетресения и какво ли още не. Сложно е, нали? Нужен е баланс. И аз мисля, че ние ще отворим друга страница“, добави тя.

На журналистически въпрос може ли темата за Паметника на Съветската армия да бъде използвана за политически цели на предстоящите избори, Митрофанова заяви:

„Може някой да я използва политически. Политиците не обичат да говорят за насъщните проблеми на хората и това е навсякъде, не само в България.

Така е и у нас в Русия. Всички започват да се връщат към историята, към международните отношения. Защо да обясняват на хората, че данъците са високи, а заплатите недостатъчни? Всички страни имат проблеми. Затова и всички тези моменти в историята ще се използват активно. Но въпреки информационната мъгла, всички знаем кой създава нашите и вашите проблеми“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *