Емил Войнов, ЦИК: Ръчното броене няма да предизвика хаос и забавяне

България отблизо

Ръчното броене няма да се създаде хаос и забавяне. Преброяването на контролните разписки е много по-лесно. СИК няма да се чудят дали една разписка е невалидна или не, тъй като при машинното гласуване няма недействителни гласове.

 

Това заяви по bTV зам.-председателят на ЦИК Емил Войнов.

Войнов припомни, че около 3000 секции ще гласуват с хартиени бюлетини, които също ще трябва да бъдат преброени. СИК с машинно гласуване няма да преброяват преференциите, ще преброят само гласуването за партии и коалиции и ще се справят много по-бързо от секциите с хартиени бюлетини, посочи Войнов.

По думите му ръчното броене на разписките не обезсмисля гласуването с машини, защото резултатите се отчитат след сваляне от записващото техническо устройство. Преброяването на контролните разписки само ще помогне всеки избирател да се убеди, че резултатът, който е свален от техническия носител, е идентичен с контролните разписки, счита зам.-председателят на ЦИК.

Емил Войнов уточни, че преди около 2 седмици, когато бяха приети методическите указания, ЦИК също взе решение в 100% от СИК да се броят разписките от машинното гласуване, но ВАС го отмени и след това се взе решението да се броят в 30%.

„Защо вчера решихме така – машинното гласуване е сигурно, защото ЦИК е предприела всички необходими действия, за да гарантира, че вотът на избирателите ще бъде отчетен точно. Но всички виждаме как в последния месец в общественото съзнание се насажда, че може да има манипулации, виждаме как се появиха някакви нови машини, които „Сиела“ е внесла и въпреки че са запечатани, под охрана, продължават спекулациите как ще се промени вотът от гласуването“, посочи Войнов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *