Какво е позволено и забранено днес, в деня за размисъл, преди президентските и парламентарни избори утре!

България отблизо

Днес е денят за размисъл преди изборите за президент и вицепрезидент и за депутати в 47-ия парламент. Третият парламентарен вот за годината, както и първият президентски вот ще се проведат, в условията на извънредна епидемична обстановка, заради коронавируса.

Изборният кодекс забранява агитацията от днес до приключване на изборния ден в неделя. Не е разрешено и обявяването „под каквато и да е форма“ на резултати от допитвания до общественото мнение по повод на изборите. Общините сами решават дали да забранят продажбата на алкохол днес или не.

Днес текат последни приготовления в секциите, които са разположени в училищата. Там ще се спазват противоепидемични мерки на дезинфекция, дистанция, периодично проветряване и носене на маски.

В 9399 секции в страната за втори път ще се гласува само с машини, като в поне 2121 ще има по две устройства. Само с машини ще се гласува и в 208 секции в чужбина, като във всяка от тях ще има по две устройства. И за двата вота ще се гласува на една машина и с една карта.

В неделя гласуването ще започне в 7.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч. Изборният ден може да бъде удължен по преценка на Централната избирателна комисия, ако в 20.00 часа пред изборните помещения има желаещи да гласуват, но удължаването може да е най-много с един час – до 21.00 ч.

 

Кандидат президентските двойки са 23, а кандидатите за народни представители – 5067, издигнати от 27 партии и коалиции. Още не е известен окончателният брой на вписаните в избирателните списъци, но по предварителни данни те са 6 708 189 души.

 

От днес до края на изборния ден в неделя „Истината“ спира материалите на политическа тема, тъй като Изборният кодекс забранява всички форми на агитация за кандидатите. Статии с главни герои политици ще започнем да публикуваме отново на сайта в неделя вечерта, след като Централната избирателна комисия обяви края на изборния ден.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *