Енергийната комисия отхвърли ветото на Радев. Българите отиват на свободния пазар на ток, имали пари да си плащат!

България отблизо
Комисията по енергетика в НС отхвърли наложеното вето от страна на държавния глава Румен Радев върху промените в Закона за енергетиката. То беше преодоляно с 11 гласа ”за” и 3 ”против”.

„Ветото на президента се обосновава от факта, че тази значителна реформа не бе придружена с положителна оценка на въздействие. Състоянието на българските гражданите и на енергетиката са основните причини за налагането на вето“, посочи съветникът на президента по правните въпроси и бивш служебен правосъден министър Крум Зарков.

 

По думите му посредством излизането на свободния пазар механизмите за компенсиране на битовите потребители ще отпаднат през 2026 г. „Предвиденият механизъм за компенсация не поставя необходимите гаранции, че шокът ще бъде преодолян. След 2026 г. трябва да продължи компенсацията, за да могат да бъдат подпомагани хората, които и сега се справят трудно”, отбеляза Зарков.

 

Съветникът на президента добави, че НС трябва да премисли и да обсъди още веднъж реформа, която е съотносима както с европейските изисквания, така и със ситуацията, в която живеят повечето българи.

 

Христо Алексиев, съветник на президента по икономическите въпроси и бивш вицепремиер, поясни, че опасенията на държавния глава са, че това е много сериозна реформа, която ще има дългосрочен ефект върху пазара и потребителите.

 

Радослав Рибарски от ПП-ДБ настоя ветото да се разгледа в пленарна зала след като минат местните избори. “Това е значителна реформа. Очаква се цените да тръгнат надолу. Законът се отлага дълго време, трябва да бъде приет час по-скоро”, каза още Рибарски.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *