Енергийният министър: Ако договорим газ на висока цена затваряме болници и училища!

България отблизо

Ние търсим източници на най-ниска цена, независимо дали става въпрос за „Газпром“ или за други източници. Това заявява министърът на енергетиката Росен Христов в интервю за Капитал.

„Искам да кажа, че хората трябва да разберат, че газът на каквато и да е цена не ни оправя. Училищата ще трябва да затворят, болниците ще трябва да затворят, защото общините няма да имат пари в бюджета да платят толкова висока цена, бизнесът ще трябва да затвори, защото не може да прехвърли инфлацията на крайния потребител“, подчертава министърът в интервюто. Христов пояснява, че най-евтин е газът от Азербайджан, следван като цена от този от „Газпром“.

Христов е категоричен, че въпросът с газа не трябва да се политизира. „Газпром“ не е единственият, с който работим и преговаряме. Но това е вариант, който трябва да проучим. И ако е възможно да получим газ на добра цена, трябва да го направим. Имам предвид, че имаме договор, който изтича в края на годината, имаме количества, които трябва да вземем – ако не вземем, има клауза, която е „вземи или плати“ (take or pay). Така че потенциално рискуваме да отидем на арбитраж. Наистина не разбирам политизирането на този въпрос, трябва да мислим по практичен начин“, заявява министърът.

Той си е поставил за цел да се подсигурят доставки на 130-150% от това, от което имаме нужда.

 

„Ако някой от доставчиците няма техническа, политическа или каквато и да е причина за доставка на природен газ, ние трябва да можем да компенсираме дупката. Това е реална диверсификация, а не просто сменянето на един доставчик с друг. Тоест, ако сменим „Газпром“ с американски втечнен газ, това ни прави зависими от LNG и от намирането на слотове по терминалите“, посочва министър Росен Христов. Той обясни и защо служебното правителство се е отказало от 6-те LNG-терминала.

„Защото не успяхме да осигурим слотове, а цялата сделка беше замислена по много грешен начин. Обикновено трябва да се запазят слотове и след това да се поиска оферта. Като по този начин доставчиците на LNG дават по-добра оферта, защото знаят точно кога трябва да доставят и какво количество“, заявява Христов.

Ако успеем да направим всичко, което планирахме, и да осигурим газ от Турция и Гърция. И след осигуряване на слотовете, да договорим стабилни доставки на LNG от производител, не от посредници, а от компании като Cheniere, Sempra, European Totale Energie, Shell,Тогава можем да кажем, че сме диверсифицирали и можем да стоим далеч от Русия, посочва министърът.

Но исторически, харесва ни или не, България е тясно свързана с Русия, заявява още Росен Христов.

Източник Епицентър.БГ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *