Енергийният министър тропна по масата! Българският народ няма да плаща заради партийни зависимости от чужди кукловоди!

България отблизо
До дни енергийното министерство очаква отговор от руската компания “Газпром” за възобновяване на преговорите за доставка на синьо гориво.

Това обяви пред Нова телевизия служебният министър на енергетиката Росен Христов.

 

Коментарът му идва дни, след като стана ясно, че България планира да се върне обратно на масата за преговори с руския монополист – ход, който предизвика бурни реакции.

 

Припомняме, че “Газпром” спря доставките на няколко държави, включително и на България, заради отказа да се плаща за синьо гориво в рубли. Решението на българското правителство да възобнови преговорите бе мотивирано с неотложност.

 

“Активни разговор с “Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите”, обясни Христов.

 

“Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали”, каза още Христов.

 

Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. 

 

“Няма как да изразходим количествата газ по този договор”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е те да бъдат бъдат приемани и през 2023 г.

 

Защо трябва да рискуваме да отидем на арбитраж, при положение, че ние имаме нужда от газ на ниска цена?“, попита служебният енергиен министър.

 

Той поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има. 

 

“Говорим само за стария договор”, заяви Христов.

 

“Това, че се превеждат пари не е повод за нищо. Заявки може да се правят, но те се връщат с нулево потвърждение. Ние следваме условията по договора, така че да сме максимално защитени, но това не води до никъде. За момента сме във висящо състояние. Шансът да дойде 31 декември и те да предявят искания е реален. Дали ще го направят, дали смятат, че могат да спечелят арбитража, какъв е шанса ние да спечелим, са сериозни анализи“, посочи Христов.

 

Припомняме, че експерти посочват, че връщане към масата за преговори с “Газпром” би попречило при евентуален арбитраж и ще наклони везните в полза на руската компания. Очаква се дело за стотици милиони.

 

Христов посочи, че и в момента купуваме руски газ, но през посредници и то на 30% по-висока цена. Подобни твърдения се чуват и от представители на ГЕРБ. 

 

“Първо Германия трябва да спре да купува руски газ, тъй като те са най-големия консуматор и най-много финансират“, каза той

 

Христов съобщи, че са имали разговори с представители на Европейската комисия на тема дали има проблем България да си вземе оставащите количества газ от “Газпром“ по съществуващия договор. 

 

“Те проявиха разбиране, така че проблем с ЕК по този въпрос няма“, заяви още енергийният министър.

 

За да намали риска при купуването на руски газ, страната ни се опитва да избегне авансови плащания, обясни още Христов.

 

“Дали ще приемат това условие или не, няма как да знаем. Ние тепърва започваме разговори. Ако България не получи оптимални условия за себе си, няма да продължим работа с „Газпром“. Това не е на всяка цена. Ние вече сме осигурили голяма част от газа, нужен за октомври. Ще осигурим и останалото. Ние имаме откъде да купуваме газ, въпросът е цената. Ние искаме по-ниски цени“, посочи министърът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *