Ескалация около Националния стадион! Водни оръдия срещу протестиращите

България отблизо

Футболни фенове блокираха движението около Орлов мост, след което се преместиха в района на Националния стадион.

Пистолет, боксове, палки и спрейове иззе полицията на контролните пунктове около Националния стадион „Васил Левски”, научи NOVA.

Сериозно ескалира напрежението около националния стадион „Васил Левски“ по време на протестите срещу ръководството на БФС.

Протестиращите хвърлиха бомбички и ракети срещу полицията и към националния стадион, а Жандармерията отговори с изваждането на водно оръдие.

Викове „Оставка“ огласят района на стадиона.

Голям брой полицаи са разположени около съоръжението още от ранния следобед. В около 16:15 часа беше затворен булевард „Евлоги Георгиев“ на Орлов мост в към улица „Гурко“, като се пропускат само автобусите на градския транспорт. Малко по-късно и движението в другата посока от булеварда „Драган Цанков“ беше спряно.
Преди това подобно ограничение беше поставено и пред главния вход на Националния стадион „Васил Левски“ по улица „Гурко“ към сградата на Министерството на младежта и спорта. Униформените оформиха буферна зона до улица „Любен Каравелов“, където феновете имат разрешение да се съберат за протестното си мероприятие. Служителите на реда разполагат и водно оръдие.

Униформените са оформили периметър около Националния стадион от Орлов мост, край паметника на Съветската армия и в Борисовата градина пред стадиона на ЦСКА „Българска армия“ и около спирката на градския транспорт на ъгъла на булевардите „Драган Цанков“ и „Евлоги Георгиев“.

Запалянковците, които основно скандираха „Оставка“ към Българския футболен съюз и към президента Борислав Михайлов, също така изпяха националния химн и няколко възрожденски песни. Сред протестиращите са бившите футболни съдии Богомил Маринов и Любе Спасов и бившият селекционер на националния отбор на България за юноши до 15 години Калоян Георгиев, видя репортер на БТА.

Към множеството на улица „Гурко“ се присъедини и група унгарски ултраси.

Исканията на всички протестиращи са за незабавна оставка на Борислав Михайлов и на цялата управа на централата и насрочване на извънреден Конгрес до февруари 2024 година, на който да бъде избрано ново ръководство.

Ангажимент по охраната на футболната среща имат частни охранителни фирми, чиято задача е да следят за опазване на реда на територията на стадиона. При дейността си те ще бъдат подпомагани от полицейски служители, които ще се намесват при възникнала необходимост.

Националният отбор на България по футбол ще играе тази вечер от 19:00 часа европейска квалификация срещу Унгария при закрити врата на „Васил Левски“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *