Си Дзинпин каза, че САЩ трябва да спазват международните закони! Ето как отговори вбесеният Байдън

Свят

Американският президент Джо Байдън нарече китайския президент Си Дзинпин „диктатор“ малко след вчерашната им срещата край Сан Франциско и само дни след като каза, че би искал да подобри комуникационните канали чрез пряка телефонна линия между двамата, предадоха ДПА и БТА.

„Той е диктатор в смисъл, че управлява държава, която е комунистическа и е с форма на управление напълно различна от нашата“, каза Байдън на пресконференция след срещата.

Байдън нарече Си „диктатор“ и през юни, след като САЩ свалиха предполагаем китайски шпионски балон няколко месеца по-рано. Говорител на китайското външно министерство нарече тогава изказването на Байдън „абсурдно и безотговорно“.

Китайското външно министерство реагира остро и на днешния коментар на Байдън за Си Дзинпин, наричайки го изключително погрешна и безотговорна политическа манипулация, посочва Ройтерс.

„Съединените щати трябва да разберат, че са една от многото държави на нашата планета и трябва да спазват международните закони като всяка друга държава. Те вече не са хегемон и е време да проумеят, че светът вече е многополюсен“, каза на пресконференция говорителката на министерството Мао Нин.

Байдън и Си не бяха се виждали и не бяха разговаряли от срещата на върха на остров Бали миналия ноември, посочва ДПА.

Малко преди срещата в Калифорния Байдън каза, че би искал „да върне отношенията в нормално русло, да комуникира (със Си Дзинпин) и да може да вдигне телефона и да разговарят в момент на криза“.

Отношенията между САЩ и Китай отдавна са много напрегнати заради американските икономически санкции срещу Пекин и опасенията на Запада, че Китай е един от най-важните центрове, които създават многополюсния световен ред.

Източник Епицентър

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *