Ето защо напусна Калоян Методиев, който беше началник на кабинета на президента!

България отблизо

Шефът на кабинета на президента Калоян Методиев напусна поста. Това обяви самият той в социалната мрежа Facebook.

„Напускам президентската институция поради разминаване в оценките, методите и целите на политиката (не в конюнктурен смисъл). Благодаря на част от екипа, с който работихме. Продължаваме напред!“, написа Методиев.

„Президентът Румен Радев подписа днес указ, с който освободи по свое решение Калоян Методиев от длъжността началник на своя кабинет“, съобщиха от ведомството.

Ето какво още написа Калоян Методиев преди пет месеца, имайки предвид ГЕРБ:

Време е за приключване на неориентираното положение! Групата, която очевидно е щастлива от ситуацията, да намери начин да си прави перманентни пресконференции, параноидни внушения, хаотични ограничения, етно-разделения, фалшиви лозунги за обединение около неясно какво, апокалиптики, срив на икономиката, социални проба-грешка експерименти, хвалебствия за грандиозни управленски успехи на европейско ниво, живеве в свой собствен свят, защото реалната България явно още дълго не може да понесе подобен театър на абсурда!

Коментар на ИСТИНАТА!

Ако добре разчитаме цитираното изказване на Методиев, разминаването между него и президента Радев не е в оценките дали ГЕРБ трябва още да управлява България или – не. Ясно е, че Калоян Методиев споделя категоричната оценка на президента, че Борисов и ГЕРБ трябва да се махат от властта.

Значи разминаването е някъде другаде. Но…това разминаване не може да бъде и в това дали президентът трябва да подкрепи протестите или не, защото е явно, че по-голямата част от народа подкрепя протестите и искането за оставка на кабинета „Борисов 3“. А Методиев едва ли би могъл да съветва президента да направи нещо, което народът не иска. Тоест, да подкрепи ГЕРБ, а не протестиращите.

Явно е, че ябълката на раздора не може да бъде и виждането за ролята на президентската институция. Защото от думите на Методиев преди пет месеца излиза, че той също не е за никакво „обединение“ с ГЕРБ. И не вижда президентската институция като някакъв абстрактен обединител на управляващите с управляваните, както искат да внушат хора от висшия ешалон на ГЕРБ. Защото хората се обединяват около каузи. А в случая каузата е България, която трябва да се измъкне от ръцете на мафията.

И ако се водим от написаното от Калоян Методиев във Фейсбук, става ясно, че разминаването не е в конюнктурните неща, а в стратегията, тоест в това как трябва да се развива България занапред. Ние не знаем какво е мнението на Методиев по този въпрос, тъй като той не е правил такива изказвания. Но знаем какво е мнението на президента . От хилядите изказвания на нашия държавен глава следва изводът, че Румен Радев е за България, която трябва да се развива като свободна и суверенна страна. И като такава, тя трябва да има приятелски и взаимноизгодни икономически и политически връзки не само със Запада, но и с Изтока. Тоест, не само със САЩ и ЕС, но и с Русия, и с Китай и т.н.

Защото в това наистина е нашият национален интерес.

Но дали разминаването между президента и неговия вече бивш началник на кабинет Калоян Методиев, е точно в стратегическото развитие на България като страна, която е отворена и за Изтока, и за Запада, ние засега не знаем.

Има и друга хипотетична възможност. Напускането на Калоян Методиев да е някоя нова атака на статуквото срещу президента Радев. Но…за това нямаме все още никакви доказателства.

Надяваме се скоро да бъде пролята повече светлина в това отношение. Защото това е въпрос, който засяга всички граждани. А нашият президент няма да остави такъв важен въпрос висящ.

Автор Иво Македонски

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *