петък, април 19, 2024
Начало > България отблизо > Ето каква ваксина предпочитат българите, а правителството се прави, че не знае!

Ето каква ваксина предпочитат българите, а правителството се прави, че не знае!

България отблизо

Проблемът с доставките на ваксини в европейските страни помогна в много отношения. Първо, не сме принудени да се ваксинираме с ваксини, на които нямаме доверие. И второ, ясно показа на коя ваксина имат доверие хората в България.

Унгария стана първата членка на ЕС, която сключи сделка за 2 милиона дози от руския медикамент „Спутник V“. Той вече се прилага и в Сърбия, и в много други страни.

Южната ни съседка Турция стана първата държава в Европа, която разреши прилагането на китайската ваксина на „Синофарм“. Сърбия измунизира населението си с препарата на американската компания „Пфайзер“. В резултат от Белград се гордеят, че са на трето място в Европа и на шесто в света по брой ваксинирани на 100 души.

У нас в понеделник пристигнаха малко над 14 хиляди дози от „Пфайзер“ – компенсация на забавените доставки миналата седмица. Здравните власти очакват пратките да станат по-големи и по-редовни. От другата американска компания – „Модерна“, до този момент сме получили само 2400 дози.

В Европа темпът на имунизиране върви с най-висока скорост във Великобритания. Там използват английската ваксина на „Астра-Зенека“, която бави доставките за страните от ЕС, но не и за родната си държава. България остава далеч назад. При сегашните темпове на имунизация се очаква добиване на колективен имунитет да имаме едва през 2040 г.

Каква ваксина бихте си поставили, ако всички са достъпни?

Това е въпросът, който информационна агенция Днес.дир.бг зададе на своите читатели. Резултатите са следните:

Такива са резултатите, а правителството и НОЩ се правят, че не виждат и не знаят за предпочитанията на българите. И само от време на време пускат по някоя партенка как можело и да се поръча руската ваксина.
А в това време хората вече обсаждат руското посолство в търсене на ваксини.
Въпросът е защо правителството не е поръчало още от руската ваксина, и защо българският регулатор на лекарствата още не е одобрил „Спутник V“ за употреба в България?!
Отговори може да има много, но истината е една. Който има нужда, той търси ваксина. Русия няма да дойде и насила да ни дава ваксини. Работа на правителството е да установи контакт с руското правителство и да поръча ваксината. А българският регулатор да я одобри.
Но как Борисов да го направи, като наскоро грубо се намеси във вътрешните работи на Русия и взе да каканиже, че там нямало демокрация, защото били арестували Навални. Пълна глупост. И престъпление.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *