Ето какво направиха Русия и Китай за новия световен ред и кой ги подкрепи!

Свят

Русия и Китай заявяват, че двете страни заедно не приемат ръководения от САЩ глобален ред и намират нови партньори, които се обединяват около тях, пише South China Morning Post.

 

Страни като Индия, Сърбия, Саудитска Арабия, Беларус и Турция намират все повече общи неща с Москва и Пекин, отколкото с Вашингтон. Заедно със страни като Иран, Сирия и Северна Корея, много нови държави отбелязват, че не приемат глобалния ред на САЩ. Такива са Бразилия, Куба, Никарагуа, Венецуела, към тях често се присъединяват Индонезия и Мексико. С Русия и Китай си партнират и други страни по цял свят. Това например е „непослушната“ Унгария, заедно с Египет, Аржентина, Южна Африка и др.

Американците обаче няма да се откажат толкова лесно от глобалното лидерство, отбелязва авторът на статията.

При почти неотслабващи политически и икономически насрещни ветрове световната сигурност едва ли ще се стабилизира в средносрочен план. Украинската криза е ясен знак за продължаващото разрушаване на глобалния ред и може да се проточи през зимата, тъй като перспектива за мирни преговори все още не се появява.

Очевидно западните съюзници на Киев полагат малко усилия да насърчат Украйна да разреши конфликта възможно най-скоро. Напротив, Вашингтон възнамерява да достави на Украйна още една партида оръжия и оборудване на стойност 275 милиона долара за зимни военни действия. Тази помощ ще дойде в допълнение към вече обещаните от администрацията на Байдън 18,5 милиарда долара, пише South China Morning Post.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *