Ново двадесет: Тълпи дезертьори от ВСУ щурмуват границата с ЕС въпреки успешната контраофанзива!

Свят

Границата между Украйна и Европейския съюз в Карпатите минава по река Тиса. От началото на руското нападение в Украйна е в сила военното право, според което мъжете на възраст между 18 и 60 години не могат да напускат страната. Но все повече украинци преминават реката, за да се спасят от повиквателни. Това разказват местните жители и румънските граничари, пише Дойче веле.

Украинската гранична полиция редовно съобщава на уебсайта си за арести на дезертьори по протежение на „зелената“ граница с Румъния, но също така за конфискувани цигари, наркотици и оръжие по време на проверките.

 

Пътищата през Карпатите са предпочитани от тези, които искат да напуснат Украйна, защото местността край границата е гъсто залесена и съответно трудна за контрол. Но трябва да се премине река Тиса – някои се давят, други успяват да преминат от румънска страна, но със сериозни наранявания, разказват местните и граничарите.

30-годишният Игор е избрал друг път, разказва той пред германската медия SWR. Мъжът споделя, че е подкупил украинските граничари с 4000 долара, за да го пуснат през границата. Игор, чието истинско име е скрито от медията, живее днес със съпругата и двете си деца в румънския град Сигет. Той иска да продължи пътя си към Западна Европа и да не се връща повече в Украйна.

Игор споделя, че много мъже са отчаяни и напускат страната, за да се спасят от мизерията и военната служба. Ако военните в Украйна срещнат мъже на улицата, ги хващат и ги пращат на фронта.

“Те просто те пращат на война – там, където са битките“, казва Игор с тих глас. Той не е бил в казармата и не знае как да борави с оръжие. “Дали знаеш как да боравиш с оръжие или не, дали можеш или не можеш, тях не ги интересува.” Игор казва, че след десетдневно обучение те отвеждат на фронта. Това се е случило с братовчед му.

Неизвестно е колко мъже се опитват да преминат незаконно границата, колко от тях не успяват и загиват.

Гранични полицаи разказват, че преди няколко дни са открили двама мъже, които били тежко ранени от бодливата тел от украинска страна. Те са успели да избягат през реката с кървящи ръце и крака. Д-р Кристиан Брад, главен лекар в единствената болница в Сигет, потвърждава, че в неговата болница се лекуват ранени мъже от Украйна, пише DW.

След контраофанзивата на украинската армия в Донбас броят на украинците, които се опитват да избягат, се е увеличил още повече, съобщават граничните служители. Те предполагат, че повечето от мъжете са дезертьори от украинската армия. Всеки може да предположи защо бягат.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *