Ето как Русия унищожава западното оръжие в Украйна! Ще се смаете

Свят

Военният наблюдател Виктор Баранец разкри как руските инженери и войници побеждават най-добрите оръжия на НАТО в Украйна.

Членовете на НАТО не са обявявали война на Москва, но вече търпят загуби – воалът на „най-добрата в света“ метнат върху военната им техника, в момента се смъква в Украйна.

Ето примери.

PATRIOT В НОКАУТ

Американците непрекъснато хвалят и яростно рекламират своя зенитно-ракетен комплекс Patriot повече от 40 години – от момента на въвеждането му на въоръжение (през 1982 г.). Винаги е било нещо като желанието на родителите да омъжат дъщеря, която не може да готви, възможно най-скоро. И трябва да кажа, че фокусът беше успешен за търговците на оръжие от Съединените щати, които успяха да продадат продукта си в близо две дузини страни.

Разбира се! Продавачите гарантират 95% унищожаване на вражески цели. Да, Patriot е скъп – празен комплекс струва от $0,5 до 1 милиард, а с комплект ракети – много повече. В края на краищата с всеки изстрел от тях по 4 милиона долара летят във въздуха.

И така Patriot-ите се озоваха в Киев. Естествено, украинските власти бързичко обявиха „железобетонната“ отбрана на столицата си под „чадъра“ на НАТО.

Е, за още по-голяма реклама на оръжията си, които ще свалят всички руски ракети, САЩ прехвърлиха наведнъж 3 батареи от най-новата модификация Patriot PAC-3 MSE за прикритие на Киев. Старите образци решиха да не доставят – изведнъж може, не дай си боже, да не се справят.

Какво се случи след това, всички вече знаят. Москва прие предизвикателството. И удари батареята „Пейтриът“ с хиперзвукова ракета „Кинжал“. Във видеото на тази атака можете ясно да видите как Patriot стреля в нощното небе на Киев с интензивността на картечница. Специалистите преброиха 32 изстрелвания! Това беше най-скъпият залп в цялата история на противовъздушната отбрана. Но „Кинжалът“ покри целта.

Сутринта акциите на компанията, която произвежда Patriot, се сринаха със 7% или с около $10 млрд.

Получили такъв шамар, американски и украински специалисти се опитват да си „гримират синината под окото“ след боя. Разказват, че Пейтриът в Киев е само повреден и може да бъде ремонтиран на място (въпреки че останките от американската противовъздушна отбрана вече са откарани в Германия – в американската авиобаза Рамщайн – за проучване на разрушенията и за размисъл). Наложи се руското министерство на отбраната да изясни – унищожени са наведнъж 5 пускови установки и радиолокаторът на системата „Пейтриът“.

За света стана ясно, че руският „Кинжал“ нокаутира американската зенитно-ракетна система.

ОПИТОМЕНИТЕ БАЙРАКТАРИ

И колко шум в навечерието на СВO се вдигна около турските ударни дронове Bayraktar, когато бяха продадени на Киев.

Украинските генерали потриваха доволно ръце. И украинските майки дори започнаха да дават на децата си името Байрактар.

Честно казано, трябва да се каже, че отначало байрактарите накараха нашите командири доста да се чешат по главите – как да се противопоставят на безпилотните самолети на НАТО. Започнахме да разбираме, да търсим противоотрова. И се намери! Оказа се просто – „Байрактар“ може да бъде опасен само там, където няма плътна ПВО и няма какво да сваля големи дронове.

Резултат: само за 1 месец нашата ПВО унищожи над 50 Байрактара. Лъвският дял от тях се дължи на зенитния ракетно-оръдеен комплекс „Панцир“.

И тогава се оказа, че големите щурмови дронове на НАТО се свалят още по-ефективно от нашите зенитни Бук-ове. И рекламата на „Байрактар“, раздута по целия свят, започна да бледнее. Да имаш добра противовъздушна отбрана (не като Patriot) се оказа по-важно от ято скъпи (цената на 1 комплекс е $69 милиона), но не и всемогъщи дронове.

ЗАТЪПЕНИТЕ „ТОПОРИ“

Появата на бойното поле на американските 155-мм гаубици М-777 (тях бойците шеговито нарекоха „Трите топора“ или „Портвайн“ – спомнете си, имаше такава вино в съветско време – с три седмици на етикета) предизвика сериозна тревога у нашите войски. Тези оръдия създаваха болезнени проблеми, стреляйки точно по нашите позиции от разстояние 22 или дори 33 километра. Украинските командири непрекъснато повтаряха пред телевизионните камери, че „подобно оръжие ще осигури решителна победа на въоръжените сили на Украйна“. Този проблем също трябваше да бъде решен.

Бойното поле винаги е суров университет и лаборатория. Първо, беше подобрено артилерийското разузнаване. Тук помогнаха новопостъпилите на въоръжение устройства с името „Пеницилин“. Екипажите на буксирните М-777 след стрелба се опитваха бързо да напуснат позицията си. И нашите артилеристи трябваше да успеят да покрият оръдието на врага за няколко минути.

Оръжията на НАТО се оказаха „капризни“ – струва си дори една осколка да попадне в навесното устройство – и цялото оръдие го пишете готово за ремонт. Стрелбата е безполезна.

Със същата задача се заеха и руските безпилотни самолети – камикадзе Ланцет. И работата тръгна! В някои дни беше възможно да деактивирате до 10 „портвайна“ . И затова днес картинката е следната: От доставените в Украйна 180 „М 777“ половината вече са унищожени или изпратени за ремонт.

НЕ ТОЛКОВА СТРАШНИТЕ „ HIMARS“

Когато тези американски реактивни системи за залпов изстрел (РСЗО) се появиха на бойното поле, за нашите ПВО не беше лесно да свалят техните снаряди. Това се дължи на факта, че те летят на голяма надморска височина и имат ниска видимост. Сложността на унищожаването на такива боеприпаси е, че е необходимо да се удари бойната му глава. Самият снаряд е просто тръба с двигател, ударът върху който може само да промени курса му. А обсегът на американските ракети е до 80 километра. При това точността е сериозна – насочването към целта става чрез GPS.

В началния етап руските специалисти по ПВО не разбираха как да се справят с HIMARS.

Но случайността помогна. Една инсталация на „Химерата“ (както войниците наричаха това оръжие) беше заловена като трофей. Освен това в ръцете на нашите военни попадна неповредена ракета HIMARS, която беше доставена на един от руските изследователски институти. Вероятно, след като са проучили щателно както самата ракета-носител, така и ракетата към нея, нашите инженери са успели да намерят противоотрова. Сега снарядите на Хаймърс превърнаха в „обичайна цел“. Рядко в ежедневните съобщения руското министерство на отбраната не се съдържат съобщения за поредното унищожаване на HIMARS.

Опитомиха „Хаймърс“.

УКРОТЯВАНЕТО НА „ЩОРМА“

И с какъв фурор Киев първи използва британско-френските крилати ракети Storm Shadow. Целта беше Луганск. Тогава стана известно за изстрелването на още една ракета Storm Shadow, и то отново по Луганск, но руските системи за ПВО я свалиха. Това направи руският Бук-М3. Същият, който пръв унищожи и ракетите на Hymers.

Лондон потвърди прехвърлянето на невидимите крилати ракети Storm Shadow в Киев. Както обяви британският министър на отбраната Бен Уолъс, „това ще позволи на Украйна да отблъсне руските сили“.

Обсегът на прехвърлените в Киев ракети е 250-300 километра. А тяхната мощност и скорост почти отговаря на възможностите на руския „Калибър“.

„Невидимостта“ на Storm Shadow се постига чрез нисък полет с обгръщане /следване/ на терена на местността. И неговата инфрачервена глава за самонасочване следи за съвпадение на предварителното изображение на целта при изстрелването с това, което вижда пред себе си, за по-точен удар. Всичко това вече се взема предвид от нашите специалисти по ПВО.

СЛЕПИТЕ „JAVELIN“

А колко шум се вдигна около американските противотанкови системи (ПТРК) „Джавелин“! Украинците обещаха да „покосят“ стотици руски танкове с тях. И тогава се оказа, че в мъгла, дъжд или сняг тези противотанкови системи са безполезни. Лошо „виждат“ целите“. И не можете да поръчате идеално време. Но това е още дреболия, има и доста повече! Въоръжените сили на Украйна проклинаха Javelin-ите, защото имат „странност“ – главата за самонасочване на ракетата изисква специална подготовка за стрелба. А това отнема време.

Но най-голямото разочарование на украинските военни е друго – след като операторът на комплекса засича руски танк и плъзга върху него лазерния насочващ лъч, бойната машина, осъзнавайки, че е в мерника, моментално се обгръща в аерозолен облак. И вече е почти безполезно да се стреля…

КАКВО ОЩЕ ОСТАНА

Кога ще извием опашките на леопардите?

Унищожаването на натовските оръжия, доставени на Киев, сериозно засяга тяхния „имидж“ на световния пазар. И не само зенитните оръдия и гаубиците. Не е тайна, че сателитите на Илон Мъск осигуряваха на въоръжените сили комуникационна и космическа разузнавателна информация. И тогава изведнъж милиардерът започна да се оплаква, че неговите спътници в Донбас са станали глухи и слепи. И предположи, че това са „трикове“ на руските системи за радиоелектронна борба (РЕБ). Предположението беше вярно. Също така е вярно, че нашата електронна война пречи на американските високоточни снаряди Excaliber да поразяват целта.

Армията ни първо се „адаптира“ за борбата с натовската техника.

Точно сега германските танкове Leopard чакат на бойното поле. НАТО ги хвали. И това още повече „възбужда“ нашите бойци, които искат да „извият опашките на железните зверове“ с фашистки кръстове (а и въоръжените сили на Украйна не се притесняват да ги рисуват на кулите на техниката си).

Че кой ще ги купи после, даже е интересно?

И ако случаят е такъв, то трябва да кажем: западното оръжие само по себе си, разбира се, не е лошо. В някои отношения е по-добро от нашето, а в някои отношения е по-лошо. Както и да го погледнете обаче, то при всички случаи беше докарано в Украйна, за да убива руснаци. Това трябва да се помни. И да се приема на сериозно. Само тогава това оръжеи може да бъде надхитрено, надвито, разбито.

Каквото правят руските войски.

Превод: ЕС

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *