Ето как САЩ опитват отново да влязат в ролята на господар на света, но вече не им се получава!

Свят

САЩ използваха скандала около придобиването на руски ракетни комплекси С-400 от страна на Турция, за да се заканят на всичките си съюзници в Алианса да не си и помислят за закупуване на руско оръжие.

Но вече ги слушат само малките страни без никакво значение.  

 

Говорител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че президентът Джо Байдън „е обещал да осъди турското поведение, което е в противоречие с международното право и ангажиментите на Турция към НАТО“, написа електронното издание на гръцкия вестник Kathimerini, цитирано от Агенция Фокус.  Говорителят на САЩ посочил конкретно закупуването от Турция на зенитна ракетна система С-400 като лошо поведение и призовал Турция да не задържа системата.

 

„Руските С-400 са несъвместими с оборудването на НАТО, застрашават сигурността на технологиите на НАТО и са в противоречие с ангажиментите на Турция като съюзник на НАТО. Тази значителна транзакция от Русия предизвика санкции от CAATSA [Закона за противодействие на противниците на Америка чрез санкции], съгласно законодателството на САЩ. Призоваваме Турция да не задържа системата“, казва в прав текст Държавният департамент. Само преди няколко седмици Вашингтон наложи тежки санкции на Анкара и особено на целия Военно-промишлен комплекс на Турция и на неговото ръководство.

В сегашното изявление на Държавният департамент се посочва, че Турция е дългогодишен и ценен съюзник на НАТО, но придобиването на С-400 е в пряко противоречие с ангажиментите, поети от всички съюзници на срещата на върха на НАТО през 2016 г. във Варшава за намаляване на зависимостите от руското оборудване“. Като част от ангажимента ни към нашите съюзници, президентът Байдън обеща да осъди турското поведение, което е в противоречие с международното право или ангажименти (на Турция) към НАТО.

 

„Призоваваме Турция и всички американски партньори и съюзници да избягват бъдещи покупки на руско оръжие, включително допълнителни пратки С-400, които носят на Русия приходи, достъп и влияние. Всички такива транзакции могат да бъдат обект на санкции от CAATSA, отделно от и в допълнение към вече наложените.“, пише още в официалната позиция на Вашингтон.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *