четвъртък, март 28, 2024
Начало > Свят > Ето кого избират народите: Приятелите на Русия печелят изборите в Унгария и Сърбия!

Ето кого избират народите: Приятелите на Русия печелят изборите в Унгария и Сърбия!

Свят

Виктор Орбан и Александър Вучич печелят в Унгария и Сърбия. Това показват първоначалните резултати от изборите в двете държави. Припомняме, че въпреки критиките от Вашингтон и Брюксел, и двамата подържат приятелски отношения с Русия в интерес на своите държави и народи.

В Унгария вотът е парламентарен. При 75 процента преброени гласове предвожданата от ФИДЕС коалиция печели 54,5 процента от вота, докато проевропейската опозиционна коалиция „Обединени за Унгария“ получава близо 34 процента от вота, показват данни на националната избирателна комисия.

Министър-председателят и лидер на ФИДЕС Виктор Орбан изнесе 10-минутна реч пред скандиращи „Виктор!“ представители и привърженици на партията си ФИДЕС на следизборна проява в Будапеща.

„Постигнахме толкова голяма победа, че можете да я видите от Луната и със сигурност можете да я видите от Брюксел“, каза Орбан.

Унгарският лидер многократно влезе в сблъсъци с Брюксел през последните години, тъй като е обвиняван от ЕС в оронване на демократичните свободи в страната си.

„Целият свят видя тази вечер в Будапеща, че християнските демократични политики, консервативните граждански политики и патриотичните политики победиха. Ние казваме на Европа, че това не е миналото, това е бъдещето“, заяви Орбан.

В Сърбия изборите тази неделя бяха и за парламент, и за президент. В президентската надпревара настоящият президент Александър Вучич печели 59,8 на сто от гласовете при обработени 55,6 процента от гласовете . Здравко Понош, кандидатът на „Обединена Сърбия“, е втори с подкрепата от 17 на сто от гласувалите, а кандидатът на Демократическата партия на Сърбия Милош Йованович печели 5,8 на сто от гласовете. Избирателната активност е била около 59 процента според ЦеСид.

В надпреварата за парламента към момента води Сръбската прогресивна партия на президента Александър Вучич с 43.6%, а опозиционната коалиция „Обединена Сърбия“ е на второ място с 12,9 на сто. Сръбската социалистическа партия печели 11,6 процента от гласовете, коалиция НАДА – 5,4 процента, екологичната коалиция Морамо – 4,3 на сто, Двери – ПОКС печели 4 процента, партия Заветници – 3,9 процента. Тези партии и коалиции преминават изборния праг от 3 процента. Данните са на ЦеСид и Ипсос при обработени 62,5 процента от гласовете.

Републиканската избирателна комисия (РИК) ще обяви официалните предварителна резултати от изборите, както и избирателната активност, утре вечер, а междувременно резултатите ще могат да се следят онлайн на сайта на РИК.

Сърбите днес гласуваха днес и за местни власти в няколко общини, включително Белград. Право на глас имаха над 6,5 милиона избиратели, както и 100 000 косовски сърби, които можеха да гласуват в четири общини в Сърбия, след като Косово не разреши гласуване на територията си. Гражданите избираха между 8 кандидати за президент и 19 листи за парламент.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *