четвъртък, март 28, 2024
Начало > Свят > Изненада: Виктор Орбан печели четвърти мандат като премиер на Унгария!

Изненада: Виктор Орбан печели четвърти мандат като премиер на Унгария!

Свят

След обработката на 78% от бюлетините Националното избирателно бюро съобщи, че ФИДЕС и нейните съюзници, християндемократите печелят 135 от 199-те места в парламента.

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви победата на своята партия ФИДЕС – Унгарски граждански съюз на парламентарните избори, проведени в неделя в Унгария.

„Спечелихме!“ – написа той на страницата си във Facebook . След обработката на 78% от бюлетините Националното избирателно бюро съобщи, че ФИДЕС и нейните съюзници християндемократи могат да разчитат на 135 от 199-те места в Унгарския еднокамарен парламент.

Действащият министър-председател на Унгария Виктор Орбан изглежда ще спечели четвърти пореден мандат на изборите в неделя, тъй като избирателите подкрепиха предпазливата му позиция по отношение на войната на Русия в Украйна и кампанията му за по-традиционни християнски ценности, предава „Ройтерс“, цитирана от БНР.

Ако бъде потвърдена от окончателните резултати, които се очакват по-късно, победата може да окуражи 58-годишния Орбан в амбицията му да изгради „нелиберална“ държава, която според критиците е равносилна на подриване на демократичните норми, коментира агенцията.

Нахлуването в Украйна, което Русия нарече „специална военна операция“ за разоръжаване на съседката си, принуди Орбан, един от най-дългогодишните европейски лидери, да предприеме неудобни маневри у дома и засили призива на лидера на опозицията Петер Марки-Зай да върне Унгария в западната сфера на влияние.

Въпреки това много от по-възрастните и по-бедни избиратели, които отдавна подкрепят консервативната социална програма на Орбан, се оказаха недоверчиви към опозицията, за която той заяви, че ще въвлече страната във война.

Орбан осъди руската инвазия и не наложи вето на санкциите на Европейския съюз срещу Москва, въпреки че заяви, че не е съгласен с тях. Но той забрани транспортирането на оръжия за Украйна през унгарска територия, като се сблъска с критики от страна на националистическите си съюзници в Полша.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *