Ето най-важната причина, заради която Путин бави разгрома на Украйна

Свят

Двата безпилотника, паднали на 3 май на територията на Кремъл, сърцето на руската държава, не са нанесли никакви щети. Естествено обаче предизвикват бурни реакции и еднопосочни въпроси сред политици, наблюдатели, публицисти и мнозинството руско население, пише Труд бг.

 

Известната журналистка Маргарита Симонян обобщава питанията към президента Путин: „Може би сега ще започнете наистина?“

Намекът е във връзка с негово изказване от миналата година, в което руският лидер казва: „Ние всъщност още не сме започнали.“

Този терористичен акт е само поредният, преди него имаше редица сходни удари по железопътни линии, селища и дори летища на руска територия.

Особеното при атаката срещу резиденцията на руския президент в Кремъл е, че дроновете може да са изстреляни някъде от Московската област, а не от украинската граница. А това е работа на екстремистка организация в Русия, смята ученият подполковник Олег Иванников.

Тревожно. Защото може да се приеме, че има и други терористи, притаили се наоколо. Какво правят контраразузнавателните служби, защо го допускат? Как така проникват безнаказано на наша територия, питат се руснаците.

Всъщност работата е проста. Украйна води терористична война срещу Русия! И вече става ясно, че ако врагът не се предава, го унищожават!

Значи е дошло времето да последват важни качествени промени в структурите на вътрешната сигурност на руската държава. За които промени, мнозинството сред населението на федерацията вече е готово.

Изчаквателната политика на Кремъл в хибридната световна война и в специалната военна операция (СВО) някои я възприемат като нерешителност.

Дори като слабост, и затова често остро предизвикват Москва към избора „да удари с унищожителен отговор“.

И все пак защо руският лидер бави разгрома на Украйна?

Всъщност Русия има много и важни основания да изчаква търпеливо. На първо място, съществува вътрешна съпротива срещу режима в Украйна поради огромните и безсмислени жертви сред военните части на ВСУ. Второ, изглежда търпението на повечето европейски държави започва да се изчерпва. Трето, в САЩ избухна нова икономическа криза. Банки гърмят една след друга. А кризата се задълбочава, защото там упорито профукват своята финансова, военна и продуктова обезпеченост.

Има и още. Същинските бойни действия не се водят на руска територия. Грижливо се щади украинското население, жертвите сред мирните хора са около 5%, докато загубите сред мирното население при операциите на САЩ в Ирак и Сирия бяха над 80%.

Трудно е също така да се вземе решение да се унищожи Киев, който е майката на руските градове.

Почти цялата Украйна е изграждана от руснаци и по волята на руски и съветски управници, като се почне от Екатерина Велика та чак до Брежнев. Как да се разруши с лека ръка?!

Всичко това, разбира се, е важно. Но не е най-важното. Най-важното е, че изчаквателното поведение на Путин е стратегически обосновано. Американският режисьор Оливър Стоун в британския вестник Guardian сподели, че смята руския президент Путин за велик лидер. Същото наскоро каза и Доналд Тръмп.

Преди да кажем защо изчакването е стратегически обосновано нека нахвърлим още няколко щриха от създалата се ситуация.

Зеленски допусна ужасна грешка с опита си да атакува Кремъл, заявява бившият аналитик в ЦРУ Лари Джонсън. Според него той изостря конфликта, за да провокира Русия и да принуди НАТО да влезе с нея в пряко противопоставяне.

Китайският „Гуанча“ от 4 май: „Главните подстрекатели са САЩ и НАТО, а целта им е да саботират евентуални мирни преговори“.

Китайският Global Times: „Украйна поиска да демонстрира сила и опитва да провали парада на Победата в Русия, но така само ще се стигне до нова вълна от кръвопролития.“

Според говорителката на руското външно министерство Мария Захарова Вашингтон, Лондон и страните от НАТО като цяло са отговорни за всички действия на киевския режим.

Въпреки че народите не искат война, чрез ЕК в Брюксел и фон дер Лайен, Вашингтон тласка ЕС към милитаризация. Най-старшият американски генерал Марк Мили на 2 май заяви пред Foreign Affairs, че „САЩ ще направят всичко възможно, за да попречат на военното сътрудничество на Русия и Китай.“ И добавя: „Днешният свят е триполярен, полюсите са САЩ, Китай и Русия.“

А Европа? Европа е колония на САЩ, лишена от повечето елементи на суверенитет. И наритана да воюва с ядрена Русия след краха на Украйна. Че си нямат европейците други проблеми.

В момента според Обединения изследователски център на ЕС в ход е най-силната за последните 500 г. суша, надвесила се върху 64% от територията в Европа. Със заплахи от пожари и слаби урожаи.

С основание днес се поставя въпросът, какво всъщност Кремъл разбира като победа в СВО, как Вашингтон си представя евентуално поражение на Русия. Междувременно в ход е активизация на бойните действия от двете страни на фронта, разрушават се важни елементи от стратегическия тил на ВСУ.

Морално-психологическото състояние на мнозинството украинци и особено на бойците от предната линия е силно разколебано поради твърде многото жертви.

Както пише Military Watch Magazine, „наближава прелом в конфликта в полза на Москва“. Значи победа ще е пълният разгром на ВСУ, сваляне на режима в Киев и остатъчна Украйна под контрола на Русия.

Но тук идва ред и на най-важното. На тази стратегическа обоснованост в действията на Путин, за която говорихме преди малко.

В Москва знаят, че след разгрома на Украйна, сегашната управляваща върхушка във Вашингтон със сигурност ще продължи войната с Русия. Това може да стане по много начини. Най-очевидният е въвличането на Полша, която също като Украйна, се хвали, че създавала най-силната армия на континента.

Следователно, след Украйна ще започне война с НАТО. Прикрита или открита – няма значение. И Русия трябва да е готова за това. Заводите от военно-промишления комплекс и поддържащите ги предприятия трябва да увеличат продукцията си няколко пъти. Трябва да се увеличи производството на дронове, стелт ракети и всякакви видове боеприпаси и въоръжения, включително до най-мощните.

По заповед на Путин, руските предприятия вече изпълняват тази задача. Но ще им трябва още малко време. За да могат, вече без задръжки, да смачкат всяка войска, била тя натовска или прикрита, която стъпи на територията на Украйна.

Ето това е особено важната причина, заради която Русия се бави. Защото иначе, по думите на ген. Суровикин, Украйна можеше да бъде разгромена още в първите два – три месеца от началото на военната операция.

И втората важна причина е, че най-накрая трябва да се оформи коалицията на страните, които ще се изправят срещу войските на Запада. Това са Русия, Беларус и Китай. Към тях със сигурност можем да добавим Иран и Северна Корея.

Защото ако се случи немислимото и срещу Русия тръгнат петдесет страни от НАТО, тя трябва да има няколко помощници. И тя ще ги има. Защото вече 80% от държавите по света разбират – ако Русия я няма, ще изчезнат и те.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *