Жестока схватка между Василев и Пеканов разтърси ефира. България била латиноамерикански тип държава, но ПП щели да я оправят

България отблизо

Успехът има много бащи, а неуспехът е сирак. Това заяви в ефира на БНТ съпредседателят на ПП Асен Василев.

„Що се отнася до критиките – сигурно сме направили грешки, но има няколко неща, които са ключови за развитието на страната. Направихме бюджет и две актуализации. Те показаха, че в България може да се води нормална европейска политика за намаляване на неравенствата и нормални доходи, без да се вдигат данъците и без да има бюджетен дефицит. Имаме дефицит под 1% на касова основа и 2,9 начислен“, каза той и подчерта колко са се вдигнали пенсиите.

„Това, което видяхме, е една политика – на служебния кабинет, подкрепена от ГЕРБ. Те замразиха всичко – доходите на учители, лекари и пенсии. Как може да имаме нормално здравеопазване, ако медсестрите и младите лекари нямат адекватни заплати“, каза той и се оправда, че не говори като левица, а като център.

Василев бе категоричен, че ПП и ДБ ще се обединят.

Водещият на „Панорама“ Бойко Василев бързо засече политика как така ще се прави коалиция между лява партия и дясна. Той констатира, че това може да доведе до отлив на избиратели.

„Възможността и това, което трябва да се случи в България, е да кажем, че няма как едни хора да са добре, други зле и страната да върви напред. Страната върви напред, когато всички в страната са добре“, измъкна се Василев с шикалкавене.

Бойко Василев обаче реши да закопае събеседника си с въпрос: „Вие правите политика с „лошите срещу добрите“ как се прави политика с понятия от четвърти клас?“

„Най-добрите понятия са в приказките. Библията не е с думи по-сложни от тези в четвърти клас“, отвърна му Асен Василев.

Според политика досега сме живеели в България от латиноамерикански тип.

„Ние вярваме в България от европейски тип. Въпрос на реални действия е кой иска да се гради такава България“, каза съпредседателят на ПП.

Атанас Пеканов се намеси в разговора и каза, че това е „долен популизъм“.

„Сега е моментът на инфлация. Не трябва да се наливат още и още пари“, каза Пеканов, а Василев му противоречи и каза, че точно в момент на инфлация, трябва да се дават пари.

На тези думи Пеканов прихна в смях.

Водещият пое разговора отново под свой контрол и запита Василев за „Джемкорп“:

„Това е необвързващ меморандум, който е прекратен, без щета за българската държава“, отговори бившият финансов министър.

„Всеки път, когато България е направила компромис с ценностите си, е следвала национална катастрофа. Това го показва историята ни. Компромисът е хубаво нещо, но той може да се направи, ако имаш общо виждане къде страната трябва да бъде. Според нас трябва да сме европейска държава“, подчерта той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *