Румен Радев: Конституцията не трябва да обслужва интересите на дадена партия за сметка на обществото!

България отблизо

„Историята е доказала, че за много политици е предизвикателство да управляват държавата демократично, оценявайки всяка крачка, която правят през призмата на защитата на свободата, човешките права и върховенството на закона“.

Това заяви президентът Румен Радев пред членовете на Европейската организация за публично право в Гърция, където изнесе лекция на тема „Универсални човешки ценности и върховенство на закона: стълбове на европейското развитие“, съобщиха от президентството.

Европейските общества изискват днес всяко политическо решение да съответства на тези ръководни принципи и затова понякога изглежда, че страните в Европа са бавни и неефективни, докато световни или регионални сили, които не са обвързани или ограничени от нуждата да спазват тези принципи, са по-бързи и по-ефективни в краткосрочен план, когато взимат решения.

Румен Радев коментира още, че днес Европа преживява трудни времена. Той отбеляза, че нашите общества са формирани от модел, чрез който гражданите ни контролират по-добре на национално, отколкото на европейско ниво. Затова са необходими по-нататъшни реформи на регламентите на ЕС, които трябва да са основани на експертен и научен подход, смята държавният глава.

Според държавния глава, дали законодателството трябва да следва съществуващи социални процеси или те трябва да отчитат и спазват моралните принципи, на които се гради законодателството, има своя отговор и той е в защитата на общочовешките ценности.

Радев напомни, че в България продължава дебатът дали основният ни закон съответства на социалното и политическо развитие на страната.

„Имаме ли нужда от чисто нова Конституция или поправките в съществуващата ще бъдат достатъчни? Независимо какъв е подходът, трябва да се избягват всякакви опити Конституцията да бъде подчинена на  институционални, партийни или лични интереси, като се пренебрегват ценностите на обществото“, заяви държавният глава.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *