Калоян Методиев отсече: Европейският парламент е вреден за България! Получих безценен опит от работата си с президента!

България отблизо

Резолюцията на Европейския парламент, под привидното покривало за нещо полезно, прокарва политики, вредни за държавата ни“, заяви политологът Калоян Методиев, бившият началник на кабинета на президента Радев.

Като ефект от резолюцията, Европейската народна партия (ЕНП), която бе оставила Борисов да линее в България, се консолидира около него. Ние го укрепихме – ЕНП се строи зад него, председателят на европейската комисия е от ЕНП, Меркел, правителствата в Гърция, Хърватия и т. н., тези хора бяха принудени да подкрепят Борисов.
И като теглим чертата, ефектът за Борисов е укрепващ“, смята Методиев.

 

Получих безценен опит и успях да прокарам някои от моите виждания, но очевидно имахме разминавания за стила на работа с президента. Аз съм политолог и виждам по различен начин нещата от военните, които са в кабинета на държавния глава. Моята гледна точка е, че съм подал оставка. За мен темата е приключена. Имахме разминавания по отношения на политиката, но по основните неща винаги сме били заедно.

Това каза в предаването „Неделята“ по NOVA бившият началник на кабинета на президента Румен Радев – политологът Калоян Методиев, който подаде оставка от заемания пост.

„Никога не съм имал лични срещи и контакти с Десислава Радева. Не искам да влизам в кухненската работа и да коментирам дали тя командва парада, не е и моя работа. За мен не е така. От БСП не са водили разговори с мен по никакъв начин, камо ли да ставам министър. Политическата ситуация в момента е в сферата на спекулациите. Всеки се опитва да сглоби някакви коалиции, но трябва да изчакаме да минат предизборната кампания и самите избори. Хората трябва да се произнесат“, каза още Методиев.

„За мен резолюцията на ЕП бе подкрепа за Борисов. Направи му се кръвопреливане. Някои пропагандни медии обявиха, че Борисов е разклатен, но това не е така. Цялата ЕНП се строи зад него и го подкрепи. Елена Йончева бе основен мотор на тази резолюция. В нея има крайно неприятни неща. Говоря за Истанбулската конвенция и ОМО „Илинден“. По тези теми българското общество се е произнесло категорично. Йончева влезе в безпринципни коалиции в ЕП заради тази резолюция и сега всички ни се смеят, че България отстъпва от позициите си„, коментира политологът приетата преди дни резолюция на ЕП за България.

 

Калоян Методиев обясни какво ще прави за в бъдеще. „Следващия ми пристан е да подновя преподавателската си дейност и участие в учредяването на нов аналитичен център“.

Според него, лидерът на БСП Нинова има качества, потенциал и амбиции да спечели предстоящите парламентарни избори, със заявка тя да бъде кандидат за премиер на България. 

„Тя е подготвена икономически, а следващият министър-председател трябва да се занимава с икономика. Тя има характер и воля. Показа и политически опит, който натрупа през последните години. Не е меркантилна. Говори английски и френски език, което е важно за защитаване на националния интерес в рамките Европейския съюз. Има и негативни качества, основно свързани с комуникациите. Но една от опорните точки у нас е, че жена не може да бъде премиер и българите няма да го приемат“, коментира още Методиев.

Раздялата ни с президента беше по политически повод, относно разминавания по отношение на цялостната политика на институцията“, разкри Методиев.

 

„Когато Румен Радев ме покани миналата година, не знаех къде отивам, но не съм се колебал и за миг. Това са редки шансове в живота. Опитът е безценен – и международен, и административен. Дотогава не бях влизал в държавна институция, не знаех как функционира подобна система“, коментира Методиев.

„Като оставим настрана изхода от цялата ситуация – опитът е безценен и аз го оценявам като плюс“, каза още той.

„Винаги това, с което съм се захващал в рамките на институцията, е било с видим краен резултат. Било е полезно и на нея, и на самия президент“, отбеляза Методиев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *