Закараха ни на фронта като добитък: Украински войник разкри огромните загуби

Свят

Максим Ищенко, родом от Суми, служил в 77-ма бригада на въоръжените сили на Украйна, като попаднал при мобилизация, не оказал съпротива и се озовал на фронта, съобщават световните издания.

 

„Дадоха ми призовка направо на улицата, отидох във военната служба за регистрация и вписване, преминах комисията, а  ден по-късно отидох с нещата си и се озовах в армията“, разказва той.

На въпрос дали е имало някаква подготовка, пленникът казва, че са били отведени в Полша, където в продължение на месец на полигон на 150 км от Вроцлав украинците са били обучавани, включително умения по тактическа медицина.

На въпрос как е стигнал до фронтовата линия, украинецът казва, че през нощта неговият отряд е бил изведен от Часов Яр и докаран на позициите.

„Бомбардираха ни през целия път… Минохвъргачки, артилерия… Когато пристигнахме на позициите, в изкопа, телата лежаха наоколо, просто кошмар, ад! Обсипват ни с огън, как да ги евакуираме? Страшно е да си подадеш главата там“, казва той.

„Има много, много загуби… Загубихме много по пътя, пресичаш, вървиш… Имаше много загинали и ранени“, казва украинецът.

Той разказва как е бил пленен: „Първо ни обстреляха и момчетата веднага се приближиха и казаха: „Хвърлете оръжията и излизайте, ще живеете“, ние се подчинихме, хвърлихме оръжията, излязохме с вдигнати ръце.”

Според пленника, това се е случило, защото позициите, на които е изпратен неговият отряд, са били добре обстрелвани и разположени на петдесетина метра от руснаците.

„Не знам как оцелях, как се озовах в плен, това е просто чудо… Имах късмет“, завършва той.

Той се е обърнал към близките си, като ги успокоил. Той също така се обърнал и към онези украинци, които все още не са стигнали до фронта: „Правете каквото искате, но не идвайте тук, просто ни карат като добитък, като телета“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *