Залужни заговори за нов етап във войната с Русия, но направи огромен гаф

Свят

В статия за британското списание The Economist главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) генерал Валери Залужни подчерта, че конфликтът с Русия вече е преминал на нов етап, който военните определят като „позиционна война на статични и изтощителни боеве“, предава focus-news.net.

В текста украинският генерал предупреждава, че тази нова фаза ще бъде в полза на Русия, тъй като ще й позволи да възстанови своята военна мощ.

„Заплахата от преход към окопна война е сериозно предизвикателство за Украйна. Тя е от полза за врага, тъй като ще му даде възможност да възстанови и увеличи военния си потенциал“, пише Залужни.

Изходът от ситуацията, според главнокомандващия ВСУ, са оръжията – само чрез тях Украйна ще успее да спечели войната.

„Украинските сили се нуждаят от ключови военни способности и технологии, за да излязат от този тип война. Най-важната от тях е въздушната мощ. Контролът на небето е необходим за широкомащабни наземни операции. В началото на войната имахме 120 бойни самолета. От  тях само една трета бяха годни за използване“, пише още Залужни.

Голямото предимство във войната са дроновете. По-големият брой БпЛА има руската армия и това забавя контранастъплението на военните от Киев. Руските дронове са поели голяма част от ролята на пилотирани самолети при разузнаване и въздушни удари, обяснява генералът.

Статията продължава с определянето на петте основни приоритета на Украйна във военните действия.

Първи етап 

Украйна трябва да нанесе масирани удари с помощта на примамки и атакуващи дронове. Това ще претовари руските системи за ПВО.

„Трябва да „ловуваме“ руски дронове с нашите собствени такива. Трябва да използваме сигнални примамки, за да привлечем руски управляеми бомби. И трябва да заслепяваме термалните камери на руските дронове през нощта със стробоскопични светлини“, пише Залужни.

Втори етап

Радиоелектронна борба и заглушаване на комуникационни и навигационни сигнали. Радиоелектронната война е ключът към спечелването на войната с дронове. През последното десетилетие Русия модернизира своите сили за радиоелектронна борба и създаде нов род войски – с 60 нови вида техника.

„Тя ни превъзхожда в това: 65% от нашите платформи за поставяне на препятствия в началото на войната са произведени по съветско време“, признава главнокомандващият ВСУ.

Трети етап

Контрабатарейният огън и унищожаването на противниковата артилерия в тази война, както и в повечето минали такива, представляват 60-80% от всички военни задачи.

„Когато за първи път получихме западни оръжия миналата година, бяхме доста успешни в откриването и ангажирането на руската артилерия. Но ефективността на оръжия като Excalibur, американски GPS-насочван снаряд, рязко намаля поради подобренията в руските способности за водене на радиоелектронна война“, пише Залужни.

Четвърти етап

Украйна трябва да подобри технологията за разминиране. В началото на войната военните на Киев разполагаха с ограничено и остаряло оборудване. Въпреки това дори западните доставки на устройства за разминиране се оказаха недостатъчни предвид мащаба на руските минни полета в Украйна.

„Технологиите са отговорът. Нуждаем се от сензори, подобни на радар, които използват невидими импулси на светлина, за да откриват мини в земята, и системи за изпускане на дим, за да прикрият дейностите на нашите отдели за разминиране“, обяснява генералът.

Пети етап

Изграждане на резервите на Украйна. Путин не успя да спечели бърза победа във войната срещу Украйна от страх да не обяви обща мобилизация, която рискува да предизвика политическа криза. Ограничени са, обаче, и възможностите на украинците да подготвят резерви на собствена територия.

„Не може лесно да спестим войниците, които отиват на фронта. Освен това Русия може да нанесе удари по учебни центрове. А в нашето законодателство има пропуски, които позволяват на гражданите да избягват задълженията си“.

Опитвайки се да се покаже много компетентен, украинският генерал направи огромен гаф – разкри предимствата на Русия и слабите места на ВСУ.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *