Зам. шефът на ГДБОП: Липсващите 60 милиона за АМ „Хемус“ са стигнали до един човек?

България отблизо

Липсващите 60 милиона лева, които са били отпуснати за строежа на АМ „Хемус“ накрая стигат до един обикновен човек. Това твърди на зам.-шефът на ГДБОП Любомир Николов.

„Нашето разследване стигна до фирми фантоми, които са изтеглили тези суми пари в деня или на следващия ден след постъпването им. Всички тези пари се обединяват в едно лице, което също сме установили“, каза Николов пред бТВ.

 

По думите му става въпрос за човек, който няма политическа кариера и не е свързан с нито една политическа партия, и няма никаква строителна дейност.

 

Случайно лице, на което е поставена задача да усвои тези средства и да пренесе  парите

 

Николов посочи още, че „обикновеният човек“ на върха на „пирамидата“ не е бил задържан до момента.

 

„Банката е установена по категоричен начин, но за момента ще запазим в тайна коя е тя“, каза Николов.

 

По думите му е разговаряно със служители на банката, които са извършили физически конкретните операции по теглене на големите суми пари.

 

„При тях са дошли лица, които са поискали да изтеглят тези суми в кеш. Имало е и лица, които са отишли без предупреждение“, каза Николов. При подобно теглене на толкова големи суми пари се заплаща такса към банката от порядъка на 20-30 хиляди лева.

„Не са заплатили тези такси и са изтеглили парите“, уточни Николов.

 

Хората, които са теглили големите суми пари са били задържани, разпитани – включително и пред съдия, и освободени.

 

Предстои тепърва да се установи къде физически се намират тези пари.

 

Николов категорично отрече, цитиран от Фрог нюз, че разкритията са свързани с предстоящите парламентарни избори. „Ние наблюдавахме замесените лица в продължение на месец, месец и половина. Установихме офиси и домашни адреси, където биха могли да бъдат открити или укрити важни документи, които имат отношение към престъпната дейност. В един момент, може би породено от действията на службата и някои медийни изяви, тези лица предприеха действия по укриване или унищожаване на тези документи“, каза Николов.

 

От думите му става ясно, че унищожението на документите е спряно навреме.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *