Западни експерти твърдят: Политиците са изнесли 16 милиарда в чужбина!

България отблизо

Според анализи на западни експерти, до момента в задгранични и офшорни сметки, българските пари надминават 16 млрд. лева. Това каза пред bTV проф. Николай Радулов, който понастоящем е преподавател в Нов български университет. Той не вярва ДАНС да има цялата информация.

Политическата класа и висшите чиновници през последните тридесет години са се облагодетелствали и са генерирали суми зад граница. Общата сума би била по-голяма, ако не са се връщали пари в България, обясни той.

Миналата седмица, с официално писмо главният прокурор Сотир Цацаров поиска от ДАНС данни за всички банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности и недекларирани по съответния ред.

В крайна сметка това трябваше да се случи някога. Според мен причините за приближаващия „Офшоргейт“ са различни. Включая и това, че идва краят на мандата на главния прокурор Сотир Цацаров. Когато встъпи в длъжност, всички го посрещнахме с много надежди. Той, обаче, не ги оправда. Но в крайна сметка дава един сигнал, който ни обнадеждава, посочи проф. Радулов.

Не става дума само за офшорни сметки и фирми на властта. Основната част не се водят на политиците, а на подставени лица. При едно качествено проучване, може да се види кои хора имат сметки в други държави и не са декларирани, смята Радулов.

Последните 10-15 години, информация за сметки в чужди банки и офшорни сметки има по канали на разузнаването, партньорски служби, контраразузнаването и др. Част от нея е събирана в ДАНС. Не смятам, че ДАНС има цялата подредена и акумулирана информация.  Мисля, че това, което имат, едва ли е дори една десета от информацията, която ни интересува.

Западни експерти твърдят, че тези пари са над 16 милиарда лева. Негодуванието за апартаментите в сравнение с тези 16 млрд. е нищо, категоричен е експертът./frognews.bg/

istinata.net

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *