Започна ли последната битка за Донбас?! Мощни взривове в Славянск и Краматорск

Свят

Руската армия продължава да нанася удари по обекти на военната инфраструктура, складове с боеприпаси и гориво, места за струпване на военна техника и жива сила на Въоръжените сили на Украйна във фронтовата зона и в тила на контролираната от Киев територия на Украйна.

На украински публични страници се появи информация за въздушна тревога в източната част на страната. Буквално няколко минути по-късно Кировоградска, Черкаска, Полтавска и Сумска области попаднаха в зоната на възможно унищожение от руската авиация, пишат чуждестранни агенции.

Жителите на Славянск и Краматорск, разположени западно от Артьомовск на територията на Донецката република, контролирана от украинската армия, започнаха да пишат за звуците на сирените в социалните мрежи. Въпреки забраната за заснемане на руски удари, в мрежата се появиха кадри от експлозии в Краматорск.

Граждани съобщават, че се чуват много силни експлозии, на някои къщи са изхвърчали прозорците. Поразени са пунктовете за дислокация на въоръжените сили на Украйна, както и местата за дислокация на военна техника.

Направлението Краматорск-Славянск може да стане едно от основните за развитието на настъплението на ВС на РФ след приключването на операцията по освобождаването на Бахмут.

Освен това тези два града се използват от въоръжените сили на Украйна като места за съсредоточаване на резерви, логистични центрове и тук се организира така наречената втора линия на отбрана, която украинските военни възнамеряват да задържат след напускането на Бахмут.

Междувременно украинската пропаганда очаквано започна да опровергава съобщението на куратора на ЧВК „Вагнер“ Евгений Пригожин за пълното освобождаване на Бахмут. Министерството на отбраната на Украйна твърди, че гарнизонът на Бахмут все още се бие в сгради в района на Самолет. Очевидно се повтаря сценарият на виртуалната отбрана на Соледар, който Въоръжените сили на Украйна уж извършваха още няколко седмици след реалното превземане на града от „музикантите“.

Към днешна дата нашите защитници контролират определени промишлени и инфраструктурни обекти в областта и частния сектор, каза заместник-министър Анна Маляр.

Тя е повторена от говорителя на Източната група на въоръжените сили на Украйна Сергей Череватий, който каза в интервю за Ройтерс, че „Бахмут е наш“, украинските части уж продължават да се бият в града.

Всички тези твърдения са украинска дезинформация, включително и за да не се омаловажи посещението на Зеленски в Хирошима.

Превод: БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *