Захариева: ГЕРБ управлявал с ДПС? Това е нелепо! Ние не правим такива неща!

България отблизо
Нервен смях и категоричност – ГЕРБ никога не са били в коалиция с ДПС. Никога! Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в ефира на bTV. Повод за думите й е изказването на бившия втори в редиците на управляващите – Цветан Цветанов, който заяви, че гласувайки за ГЕРБ, избирателите получават именно Движението за права и свободи.

„Моля ви се, какво да кажа…“, започна с насмешка вицепремиерът Захариева.

„Всякакви неща се чуват от господин Цветанов. Той е бил зам.-председател на партията, така че това е абсурдно. Никога не сме били в коалиция с ДПС. Никога!“, отсече Захариева. Тя повтори една от основните тези на управляващите – съвместна работа с партията на Мустафа Карадайъ има по отношение на закони и договори с ясна евроатлантическа насоченост.

 

„Не съм почувствала влияние на ДПС в ГЕРБ. Така да отговоря…“, каза през леко нервен смях Захариева.

 

А иначе – абсурдно било да се мисли, че евродепутат може да влияе върху решение на Европейската комисия. Повод за думите на Захариева са твърденията, че големите количества от ваксината, договорени с AstraZeneca са следствие от роднинската връзка на евродепутата Ева Мейдел с директора на фармацевтичната компания за България.

Количествата, доколкото знам, са пропорционални за всички, обясни обаче Захариева. По думите и в началото именно AstraZeneca били най-близо до откриване на ваксината и решението не било политическо.

 

Управляващите, разбира се, се готвели за изборите. След като датата за парламентарния вот станала ясна, партията започнала интензивна подготовка, мислила и за програмата си. Не е ясно самостоятелно ли ще се яви или в коалиция. Провеждали се разговори.

Захариева не пропусна възможността да отправи критики към президента Румен Радев по отношение на избраната дата. ФрогНюз припомня, че тя се превърна в поредния повод за престрелки между „Дондуков 1“ и „Дондуков 2“.

 

„Доста държави забраниха пътуванията от регион в регион по време на празниците. Не мога да предвидя дали това няма да се случи и в момента. Не бих казала, че датата ще помогне за висока избирателна активност. Мисля, че става въпрос за недоглеждане. Никога нямаше да предложа тази дата. Великден е все пак. Не е какъвто и да е празник. Великден има веднъж в годината. Когато се обсъждаше със сънародниците ни зад граница, никой не покани представител на МВнР. Той (Радев, бел.ред) не съгласува това нито с професионалните дипломати, нито с мен. Не потърси предварително мнение. Щяхме да кажем. Но това е датата, в крайна сметка“, посочи Захариева и допълни: Минало и през ума, че е нарочно, но се надявала да не е така.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *