Захариева размаха пръст на президента. Съветниците му били калпави, не разбирал международните проблеми

България отблизо

България не можеше да има различна позиция за Венецуела. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева пред журналисти в Народното събрание във връзка с позицията на България за Венецуела, предаде Агенция „Фокус“.

„ООН е организация на обединените нации и по правилата генералният секретар не може да вземе една или друга позиция, когато държави в ООН имат различни. Неслучайно ООН е организацията, която посредничи във всички тежки конфликти. Изпраща специални представители на генералният секретар“, каза още вицепремиерът. По думите ѝ това се е очаквало да каже генералният секретар на ООН.

„Президентите и правителствата на държавите са нещо друго. Например редица президенти, не само правителства, изразиха мнението си по този въпрос, включително и чешкият президент, който изпрати писмо и покани Гуайдо, който не може да бъде упрекван със силни връзки в САЩ“, допълни Захариева.

Нелошите съветници на президента трябва да разяснят как се случват декларацията и становищата в ЕС, коментира Захариева пред журналисти по повод изказването на президента Румен Радев, че външно министерство не търси позиция за важни външнополитически теми като договора с Македония.

„Не ми е приятно, че трябва да влизаме в реплика и дуплика с президента, още по-малко през вас. Не че не ви уважавам, а защото имаме общи отговорности по отношение на външната политика и на репутацията на България. Може би нелошите му съветници по външна политика трябва да разяснят как се случват декларациите и становищата в ЕС. Всяка държава има възможност да изрази мнение“, заяви Захариева.

След тази поучителна реч, Захариева така и не спомена защо девет страни от ЕС не подкрепиха позицията за Венецуела.

И техните президенти ли нямат добри съветници, и те ли не разбират от политика?

Нито обясни защо сме такива послушковци и какво ще помогне нашата позиция на веницуелския народ и на световния мир.

И най-вече по каква причина България участва в импийчмънт на чужд президент и незаконен за далечната държава преврат.

 

Tagged

1 thought on “Захариева размаха пръст на президента. Съветниците му били калпави, не разбирал международните проблеми

  1. Питам се защо г-жа Захариева, министър на външните работи на България, употребява израза „Как се случват декларациите и становищата в ЕС“?!?Нима не разбира погрешността на тази употреба в случая?И толкова ли е беден речника й?!?
    Боже, Боже, колко мъка има в този свят…(цитат!)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *