Захарова: Вашингтон трябва да признае, че стратегията му за енергиен преход се провали!

България отблизо

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън, която си постави за цел да премине към нови енергийни източници до 2035 г., трябва да признае, че планът им се провали поради необходимостта от увеличаване на доставките на въглеводороди. Това написа във вторник официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram.

 

„Разбирам, че това е неудобен въпрос, но ще попитам: какво ще кажете за зеления дневен ред и призивите на същата тази администрация за енергиен преход?“, допълни още Захарова.

Официалният представител на руското външно министерство припомни, че през 2020 г., по време на кампанията за президентските избори, бяха публикувани девет ключови точки от плана на Байдън, който предполагаше декарбонизацията на енергийния сектор на САЩ през 2035 г.

„Планът е всичко? След това чакаме официално съобщение от Белия дом, че цялата декларирана стратегия вече не е актуална. Как едни и същи хора могат едновременно да декарбонизират и да увеличат производството на въглеводороди?“, коментира Захарова.

Тя посочи, че наскоро Байдън призова Конгреса временно да премахне данъка върху горивата, за да се бори с нарастващите цени на бензина, което беше силно критикувано от американските природозащитници: „Изглежда, че много скоро те ще бъдат още по-дълбоко разочаровани.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *