Бивш американски офицер разкри какво направи САЩ срещу Путин от 2009 г. насам!

Свят

Това беше кулминацията на четиридневно пътуване, планирано в последния момент с цел сплотяване на Европа за каузата да се противопостави на военното нахлуване на Русия в Украйна.

Това твърди в свой коментар Скот Райтър – бивш разузнавателен офицер от морската пехота на САЩ, служил като инспектор в СССР по договора за ракетите със среден обсег, както и в щаба на генерал Шварцкопф при Войната в Залива.

Вижте останалата част от анализа:

Говорейки пред голяма и ентусиазирана тълпа в полската столица Варшава, президентът на САЩ Джо Байдън завърши изказването си, като излезе извън сценария.

След като осъди това, което той нарече „бруталността“ на руския си колега Владимир Путин в Украйна, Байдън произнесе девет думи, които за миг оспориха всичко друго, което беше постигнато по време на това пътуване: „За Бога, този човек [Путин] не може да остане на власт.“

Байдън напусна мястото на събитието и се насочи направо към Air Force One, който беше готов, за да го върне обратно в САЩ. Преди самолетът му да успее да слезе от земята, Белият дом се опитваше да ограничи щетите, нанесени от последния гаф на Байдън.

„Президентът искаше да каже, че на Путин не трябва да му се позволява да упражнява власт върху съседите му или региона. Той не обсъждаше властта на Путин в Русия или смяна на режима“, наложи се на неназован служител на Белия дом да обяснява на пресата.

Когато Байдън се върна в САЩ, той беше попитан дали всъщност призовава за смяна на режима в Москва. Байдън предложи кратък отговор от една дума: „Не“.

Но неочакваното изявление продължи да преследва Байдън, който по-късно беше принуден да предложи по-подробно обяснение за избухването си, казвайки на пресата:

„Изразявах моралното възмущение, което изпитах… [от] действията на този човек [т.е. , Путин]“, каза Байдън.
„Нито тогава, нито сега, формулирах промяна в политиката“, заяви той.

По-късно Байдън добави:

„Никой не вярва, че говоря за свалянето на Путин. Никой не вярва в това.”

Очевидно достатъчно хора бяха загрижени точно за този въпрос, за да накарат дипломатите в САЩ и Европа да се преуморят, за да обяснят друго. Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че САЩ „многократно“ са заявявали, че „нямаме стратегия за смяна на режима в Русия или където и да е другаде. За нас не става дума за смяна на режима“, обясни той.

„Руските хора трябва да решат кой искат да ги ръководят“, добави Блинкен.

Жозеп Борел, главен дипломат на ЕС, също се засили, за да обясни забележките на Байдън.

„[В ЕС] не сме за смяна на режима, това е нещо, което трябва да решат руските граждани, ако те, разбира се, биха могли да решат това“, заяви еврочиновникът.

За съжаление и на Блинкен, и на Борел, доказателствата изглежда подсказват друго. Според британския журналист Найл Фъргюсън, високопоставен служител на администрацията на Байдън е цитиран да казва, преди това да се измъкне от устата на Байдън, че след руското военно нахлуване в Украйна „единствената крайна игра сега е краят на режима на Путин“.

„Дотогава, през цялото време, докато Путин остане, [Русия] ще бъде държава-парий, която никога няма да бъде приветствана отново в общността на нациите“, е казал още американският служител.

Нито настроенията (че Путин трябва да си тръгне), нито механизмът за смяна на режима (че руският народ ще го изтласка) представляват ново мислене по отношение на подхода на Запада към настоящото руско правителство. Всъщност и двете са добре познати на Русия.

Според Майкъл Макфол, посланик на САЩ в Русия от 2012-2014 г., руският президент Владимир Путин вярва, че САЩ работят усилено за насърчаване на промените на режими по света, включително в Русия, чрез носители на така наречените „цветни революции“ или масови граждански въстания.

През 2005 г. самият Макфол написа цял документ за усилията на САЩ за смяна на режима в бившия СССР. Това беше една от причините решението на президента Барак Обама да го изпрати в Москва да се окаже толкова непопулярно от руската страна.

Кремъл обвини САЩ, че са предприели подобни действия в Русия след изборите за руска Дума през декември 2011 г., спечелени с мъка от партията на тогавашния премиер Путин.

На среща на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън след изборите за Дума през 2011 г. изрази своята „сериозна загриженост относно провеждането на изборите“ и призова за „пълно разследване на всички доклади за измама и сплашване“.

Тогава Клинтън каза:

„Руският народ, както хората навсякъде, заслужава правото да бъдат чути и гласовете им да бъдат преброени. А това означава, че те заслужават свободни, честни, прозрачни избори и лидери, които са отговорни пред тях.”

Путин от своя страна обвини Клинтън, че е дала „сигнал“ на опозиционните лидери да предприемат масови вълнения, за да подкопаят руските избори.

„[Опозиционните лидери] чуха сигнала и с подкрепата на Държавния департамент на САЩ започнаха активна работа“, каза Путин след коментара на Клинтън.

„Всички сме възрастни тук. Всички разбираме, че организаторите действат по добре познат сценарий и в свои собствени наемни политически интереси“, заяви той.

Макфол подчерта загрижеността на Путин, когато стана дума за изказванията на Клинтън.

„Той наистина се тревожеше за тази мобилизация срещу него“, каза Макфол по-късно, добавяйки:

„И тогава той се насочи силно срещу нас. За Путин това потвърждаваше теорията му за външната политика на САЩ.“
Макфол би знаел, като се има предвид факта, че той беше архитектът на така наречената политика за „рестартиране на Русия“, предприета от администрацията на президента Барак Обама през 2009 г.

Истинската цел на тази политика за нулиране обаче беше промяната на режима – да се улесни овластяване на президента Дмитрий Медведев, бивш министър-председател, който беше разменил местата с Путин през 2008 г., тъй като руската конституция ограничава Путин до два последователни мандата (оттогава Конституцията е променена), за да замени Путин за постоянно като президент.

Под влиянието на Макфол Белият дом ограничи контактите си с Путин, насочвайки цялото си внимание към Медведев. Този натиск за предотвратяване на завръщането на Путин в Кремъл като президент се разпростря и до Джо Байдън, който по това време беше вицепрезидент на Обама.

По време на пътуване до Москва през март 2011 г. Байдън заяви, че призова Путин да не търси преизбиране, като каза на група лидери на руската опозиция, че би било по-добре за Русия, ако Путин не се кандидатира за преизбиране през следващата година.

„В края на срещата,“ Борис Немцов, водеща опозиционна фигура, която беше убита в Москва на 27 февруари 2015 г., отбеляза в своя блог, „Байдън каза, че на мястото на Путин той няма да се кандидатира за президент през 2012 г., защото това ще бъде лошо за страната и за самия него.“

Путин, разбира се, пренебрегна „съветите на Байдън“ и продължи да поеме отново президентския пост на изборите през март 2012 г.
Руското правителство отдавна твърди, че западните разузнавателни служби са използвали „насърчаване на демокрацията“ като прикритие за организиране на политическа опозиция срещу Путин с цел да го отстранят от длъжност – т.е. смяна на режима.

Един от най-публичните аспекти на това усилие беше откриването от Русия на т. нар. „шпионска скала“, използвана от британската разузнавателна агенция MI6, за да комуникира с нейните агенти в Москва.

В същото време, когато този обект (в действителност, скрито електронно устройство, използвано за улесняване на комуникацията) е било в действие, руските разузнавателни служби обвиняваха британците, че тайно финансират руски политически опозиционни групи.

Инциденти като „шпионската скала“ накараха руското правителство да предприеме репресии срещу финансирани от чужбина неправителствени организации (НПО), като първо прокара закони, които принудиха групи, които получават чуждестранно финансиране и се счита, че участват в политически дейности, да се регистрират като „чуждестранни агенти“, преди да забранят изцяло НПО, ако се смята, че представляват заплаха за конституционния ред, отбраната или сигурността на Русия.

Списъкът на забранените организации включва USAID, което накара администрацията на Обама да се оттегли от работната група на гражданското общество на двустранната президентска комисия между САЩ и Русия.

Томас Мелия, американски съпредседател на групата, отбеляза, че „неотдавнашните стъпки, предприети от руското правителство за налагане на ограничения върху гражданското общество… поставиха под сериозен въпрос дали поддържането на този механизъм е било полезно или подходящо“.

Неговите настроения бяха подкрепени от говорителя на Държавния департамент Виктория Нюланд, която каза пред пресата, че „работната група не напредва в каузата на гражданското общество в Русия“.

Остана неизказана реалността, че това, което САЩ наричат „напредване на каузата на гражданското общество в Русия“, се разглежда от Русия като малко повече от тънко прикрити усилия за смяна на режима чрез финансирана от чужбина „цветна революция“.

Докато явните и скрити усилия на САЩ и техните западни съюзници да подкопаят и свалят правителството на Путин чрез улесняване на вътрешната политическа опозиция в Русия взеха пауза през четирите години на администрацията на Тръмп, избора на Джо Байдън през 2020 г. и появата на настоящата криза в Украйна, доведе до повторното ангажиране на администрацията на Байдън, за да се опита да отслаби властта на Путин и в крайна сметка да отстрани от поста дългогодишния руски президент.

Администрацията на Байдън се е наложила да говори директно с народа на Русия, за да подклажда вътрешни вълнения в Русия.
„Знаем, че много от вас не искат да участват в тази война“, каза наскоро държавният секретар Антони Блинкен, обръщайки се към народа на Русия.

„Вие – като украинците, като американците, като хората навсякъде – искате едни и същи основни неща: добра работа, чист въздух и вода, шанс да отгледате децата си в безопасни квартали, да ги изпратите в добри училища, да им дадете по-добър живот от този, които вие сте имали.

Как непредизвиканата агресия на президента Путин срещу Украйна ви помага да постигнете някое от тези неща“, каза Блинкен.
Остана неизказано това, което Блинкен очаква руският народ да направи по въпроса.

Коментарите на Блинкен последваха тези, направени от Джо Байдън в дните преди руското военно нахлуване в Украйна, когато на 15 февруари президентът на САЩ се обърна директно към руския народ:

„Към гражданите на Русия: Вие не сте наш враг“, каза Байдън.

„И аз не вярвам, че искате кървава, разрушителна война срещу Украйна – страна и народ, с които споделяте толкова дълбоки връзки на семейството, историята и културата“, заяви той.

Държавният департамент започна да изпраща туитове на руски език, насърчаващи публични демонстрации срещу войната.

„Откритият протест на руснаците срещу президента Путин и неговата война е много смел акт“, се казва в един такъв туит.
„Както каза президентът Байдън, народът на Русия не е наш враг. Ние обвиняваме за тази война президента Путин, а не тях“, пише в тези туитове.

Администрацията на Байдън направи всичко по силите си, за да се увери, че нейната програма за комуникация директно с руския народ за насърчаване на вътрешното недоволство в Русия е неразделна част от цялостната стратегия за отстраняване на Путин от поста. Самият Байдън подчерта в изказването си от 15 февруари, че „ние не се стремим да дестабилизираме Русия“.

Но някои от американския елит всъщност призовават за отстраняване на Путин от власт.

„Има ли Брут в Русия“, написа в Туитър на 3 март сенатор Линдзи Греъм, републиканец (от Южна Каролина), известен със своите антипутински настроения.

„Има ли по-успешен полковник Щауфенберг в руската армия? Единственият начин това да свърши е някой в Русия да премахне този човек. Ще направи голяма услуга на страната си и на света“, написа американският политик.
Когато го попитаха за неговия туит, Греъм се извъртя.

„С него [Путин] трябва да се справи руският народ“, каза Греъм.

„Не искам да нахлуя в Русия, за да го премахна. Не искам да изпращам американски сухопътни сили в Украйна, за да се бият с руската армия. Моля руския народ да се надигне и да сложи край на това царство на терора“, заяви той.

Белият дом на Байдън бързо се противопостави на туита на Греъм от 3 март.

„Не, ние не се застъпваме за убийството на лидера на чужда държава или за смяна на режима“, отбеляза говорителят на Белия дом Джен Псаки.
„Това не е позицията на правителството на Съединените щати и със сигурност не е изявление, което бихте чули да идва от устата на някой, който работи в тази администрация“, заяви тя.

Но тогава Джо Байдън, президентът на Съединените щати, изрази същото чувство по време на своето обръщение във Варшава:
„За Бога, този човек [Путин] не може да остане на власт“.

Просто няма друг начин да се извърти това твърдение. Независимо дали е изречена или неизказана, за всички е ясно, че официалната политика на Съединените щати от 2009 г. насам е за смяна на режима в Москва, използвайки силите на така наречената „демократична реформа“ (т.е. масови вълнения) за сваляне на президент Путин.

За съжаление на Байдън, Блинкън, Греъм и техните колеги, които искат да сменят режима, проучване на общественото мнение от Левада (призната за чуждестранен агент в Русия) показа, че рейтингът на одобрение на руския лидер е над 71%. Шансовете тяхната фантазия за смяна на режима да се сбъдне на този етап от играта са точно нула.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *