Здравният министър неочаквано обяви ще се въвеждат ли нови строги мерки!

България отблизо

След проведените днес консултации няма да бъдат въвеждани нови мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. Това заяви в телевизионно интервю здравният министър проф. Костадин Ангелов.

„Дори да затворим сега, няма да има ефект. Заболяването вече се разпространява дифузно и ние може само да контролираме неговото разпространение“, каза той.

По думите му, основният ни проблем е дисциплината, разбирането на опасността и спазването на вече съществуващите мерки. „Не е въпрос да се разпишат заповеди. Много важно е хората да разберат, че всичко, което се случва, е облечено в разум и той е насочен единствено и само да съхрани живота и здравето на българите.

Важно е държавата да бъде стабилна, хората да бъдат спокойни, че нещата са предвидими. Мерки, взети с разум, дават резултат“, каза Ангелов. Заболеваемостта в България продължава да е на достатъчно добро място в ЕС, а на Балканския полуостров сме на четвърто място, посочи той. „Това означава, че контролираме кризата. Всички тези мерки са насочени към контролирането й. Единственото допълнително, което считаме, че е целесъобразно и може да бъде въведено, е осигуряването на „зелени коридори“ за хората, които имат нужда от това“, каза проф. Ангелов.

Това са хората над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания, които могат да прекарат болестта по-тежко. В следващите дни ще излезе и заповедта за тези коридори.

Здравният министър успокои, че страната ни разполага с медикаменти. По отношение на училищата Ангелов припомни, че има разписани ясни критерии и те са разпространени във всички учебни заведения.

„Много важен е локалният подход. Има училища, в които няма нито едно заболяло дете или учител. Тогава там ние ще постъпим несправедливо, ако затворим всички училища – нещо, което не мислим да правим“, заяви здравният министър. „Присъственото обучение е нещо, към което ние се стремим. Връзката между учителя и ученика не трябва да се прекъсва“, допълни той.

От 1 януари до 31 декември догодина всеки лекар, медицинска сестра и санитар у нас ще получи към заплатата си всеки месец съответно по 600, 360 и 120 лв. „Ние сме длъжници на тези хора, защото въпреки лошото възнаграждение на някои места, те не се отказаха“, каза здравният министър.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *