Иван Гешев замина за Страсбург, замисля жесток удар за Борисов утре

България отблизо

Иван Гешев замина за Страсбург. Там той утре ще участва в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) на Европейския парламент, където ще говори за казуса „Барселонагейт“, заради който Гешев поиска имунитета на бившия премиер и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

 

„Вярвайте ми, ще бъде интересно моето изказване утре, на 13.06“, заяви Иван Гешев. Натъртването на датата – 13.06, може да се приеме и за намек към лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. На тази дата той има рожден ден. 

 

Членове на съдебния съвет Атанаска Дишева и Гергана Мутафова обвиниха Гешев в шиканиране на процедурата, защото на предишното заседание е заявил, че иска да участва лично и въпреки че е предупредил, че ще пътува, е останало впечатлението, че той ще промени билета си.

„Притеснява ме овладяването на българската прокуратура. Тук не става въпрос за мен, а въпросът е принципен. Тук е заложена независимостта на съдебната власт, не аз. Държа лично да осъществявам своята защита заедно с адвоката, който съм ангажирал.

Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството е хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент“, заяви Гешев.

Той на няколко пъти ставаше и обявяваше, че тръгва, защото закъснява.

Членът на съдебния съвет Атанаска Дишева попита Гешев дали той не може да смени полета си, „както сте правили не веднъж – и по време на командировката ви в САЩ, и друг път. Или да изпратите свой представител в Европейския парламент“, попита Дишева.

Ако позволите да се пошегувам, тъй като производството хибридно, както казва министър Славов, може да приложите процедурата за задочно производство в Наказателнопроцесуалния кодекс, докато главният прокурор се укрива в Европейския парламент

Иван Гешев отговори:

„Аз държа да участвам лично в тази комисия. Мисля, че съзнаваме, че върховенството на закона е изключително важно. Вярвайте ми, ще е много интересно моето участие утре. Аз държа лично да се защитя, каквото право имам по българската конституция“, повтори още главният прокурор.

Той заяви, че държи членовете на съвета да изслушат втория му брифинг от 21 май.

Гешев си тръгна, като се извини на българските граждани, но обясни, че ще стане известно защо държи да си тръгне. С него напусна и адвокатът му.

Членовете на съвета обсъждат как и дали могат да продължат заседанието. То достигна до момента, в който бяха обсъдени всички доказателствени искания и може да се започне с обсъждането по същество.

Очаква се утре Иван Гешев да съобщи сензационни подробности за делото „Барселонагейт“, по което той поиска и имунитета на лидера на ГЕРБ.

Адвокат Томова призова ВСС да не се произнася по същество по искането за отстраняване до четвъртък, когато той се връща в София.

Съдебните кадровици обсъждат дали да продължат заседанието.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *