Иван Гешев тайно наколадил президента Радев пред Европейския парламент (документ)

България отблизо
Главният прокурор Иван Гешев е накиснал президента Румен Радев пред Европейския парламент.
Четири дни след като прокуратурата влезе с въоръжени мъже и претърси няколко кабинета в сградата на „Дондуков“ 1, на 13 юли Гешев се е ожалил в писмо до председателя на ЕП Давид Мария Сасоли, както и до председателя на комисията по граждански свободи правосъдие и вътрешни работа Хуан Фернандо Лопес Агилар, че българската прокуратура е подложена на безпрецедентен политически натиск от президента и от обслужващите го политически формации.

Сайтът Фрог нюз се сдоби с въпросното писмо през дипломатически канали. Любопитното е, че иначе хвалещата се все повече дори и за най-дребни неща прокуратура, не е обелила и дума за оплакването  на Гешев до ЕП.   В него той нарича изказванията на президента „флагрантни“.

 

Според Обвинител №1 те дискредитират държавното обвинение и накърняват принципа на независимостта на съдебната система. В писмото се цитират и изказвания на Румен Радев, казани пред протестиращите, които очевидно  най-много са жегнали Иван Гешев. Явно, че е  подскочил от думите му: „Нежеланието на прокуратурата да види сигналите за огромна корупция и грабеж на държавни средства издава страх и зависимости“, както и от репликата: „Прокуратурата говори с гласа и действа с прийомите на жълтите медии“. Гешев заявява възмутен  в писмото си до ЕП, че държавният глава изказал мнение, че българската прокуратура е „мафия“.

След това в писмото се обясняват действията на прокуратурата  срещу двамата представители от администрацията на президента- Пламен Узунов и Илия Милушев.   В края се вижда, че Гешев не иска нищо, но пък за сметка на това обещава да продължи в този дух да информира ЕП за всеки, за когото смята, че оказва натиск върху прокуратурата.

 

Вижте ТУК цялото писмо на Иван Гешев.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *