Иво Христов: Президентът Радев е единствената надежда на българите за промяна! Той показа, че е говорител на народа и наложи ново политическо мислене!

България отблизо

Щастлив съм, че  е участвах в  предизборната кампания на президента и че тя ще остане жалонна в новата българска политическа история. Това заяви евродепутатът Иво Христов.

По думите му изборът на президента Радев е събудил огромна надежда в българския народ и част от нея се оправда.

„Ако надеждата за цялостна политическа промяна все още не се е сбъднала, то президентът Радев върна достойнството на институцията. Освен това, той изчисти публичната реч от омерзителната русофобия, от посегателствата над българската история и свободните интерпретации, които му завеща неговият предшественик. Президентът се радва на международен авторитет. Със своите вета той се позиционира като говорител на мнозинството от българския народ и хранител на обществения интерес. Очакването остава. Нормално е Румен Радев да спазва конституцията и да се съобразява с лимитите, които тя е въвела. Това не значи, че общественото мнение би се задоволило само с това. Има очакване за промяна в България, тя трябва да тръгне отнякъде. Авторитетът е един и това е президентът“, каза още Христов.

Евродепутатът коментира още, че намира сцената с коленичилите по време на протеста пред Президентството срещу назначаването на Иван Гешев за главен прокурор за патетична.

 

„Тази форма на протест е в дисонанс с цялостното поведение на този кръг хора спрямо президентската институция, откакто Радев е в нея. Всеки път, когато президентът е заставал на принципни позиции (когато публикува стенограмата за КТБ, което беше изискване на демократичната общност, когато организира кръгла маса за изборния процес, защото беше видно, че той е все по-опорочен, когато налагаше множество вета – включително по отношение на следприватизационния контрол, по екологични теми и т.н.), той никога не получи подкрепа от тези гласовити хора. Едва когато той остава последна надежда по проблем, който лично ги касае, те стигат дотам, че да коленичат, молейки го да наруши Конституцията, което е недопустимо. Това не значи, че изборът на г-н Гешев е безпроблемен.“

 

„Начинът да бъде решен този проблем, както и всички останали, е нова конституция. Абсолютно убеден съм в това. Няма възможно оздравяване на българското правосъдие, нито на останалите обществени системи, в рамките на сегашната конституция“, категоричен бе Христов.

Системата е напълно опорочена. Политическата система, партийната система не функционира – имаме партия-държава, обградена от партии-сателити, и една единствена опозиция – БСП, в която също има троянски коне, което не е тайна. Необходим е рестарт на българската политическа система, както и на институциите.

Онзи, който намира това съждение за дръзко, скоро ще се убеди, защото кризата може само и единствено да се задълбочава.“

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *