Идва краят на европейския мастодонт: И в Италия готвят референдум за напускане на Евросъюза!

Свят

Новото политическо движение „Свободна Италия“ внесе за разглеждане във Върховния касационен съд на страната законопроект, който предвижда насрочване на референдум за напускане на Европейския съюз.

Новото движение има връзки с партията на Матео Салвини в Италия и Марин Льо Пен във Франция, които също са за излизане на страните им от ЕС.

Както подчертават авторите на „Свободна Италия“, сега жителите на Апенините имат възможност, за първи път от много години насам, да решат ще продължава ли Италия да се кандилка на „европейския влак“ или веднъж завинаги ще скочи от него, както направи това Великобритания.

Един от създателите на законопроекта, адвокатът Джанлука Пройети е организирал специален комитет „UExit“, който ще се старае да обясни на обикновените италианци какво представлява в действителност така наречения Европейски съюз. Главната мисъл е, че ЕС е създаден не за взаимна поддръжка между страните, а само за финансова изгода на една – две държави.

До септември, „Свободна Италия“ трябва да събере 50 000 подписа, за да бъде разгледан законопроекта в парламента. Събирането на тези подписи, че и на още стотици хиляди, няма да представлява някаква трудност. Защото социологическите изследвания на общественото мнение показват, че повече от половината италианци поддържат излизането от ЕС.

Милиони италианци и до днес отчетливо помнят и вероятно никога няма да забравят думите на председателя на Европейската централна банка Кристин Лагард, която нарече коронавируса „изключително италиански проблем“. Тези думи прозвучаха в най-драматичният за страната момент, когато болниците буквално изнемогваха от огромния наплив на заразени хора, които търсеха помощ и лечение.

По думите на адвокат Пройети, през всичките тези години Евросъюзът безпощадно е експлоатирал Италия. И сега се е появила уникална възможност италианският народ да се измъкне от тази клетка. Но това трябва да се направи умно, за да не се даде възможност на Брюксел да предявява фалшиви финансови претенции, които ще обременят страната за следващите години.

Именно затова, ръководителите на партията са поръчали на различни експерти да разработят оптимален и ефикасен план за действие, който ще позволи след „развода“ с ЕС, да се гарантира запазване в пълна степен на спестяванията на италианските граждани, както и защита на страната от допълнителни дългови задължения, които Брюксел ще иска да стовари върху Италия, пише в свой материал уважаваната информационна агенция „Российская газета“.

В коментар на ИСТИНАТА само ще изразим общото мнение, че ако и Италия напусне Евросъюза, това очевидно ще бъде края на този мастодонт, който по думите на италианския адвокат Пройети само ограбва народите, но не им помага дори в най-тежките за тях моменти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *